Mobil berger telekjemper

Flere halvårsresultat fra store europeiske teleselskap forteller klart og tydelig at det er mobiltelefoni som gir penger i kassa og berger resultatene i en ellers begredelig hverdag.

Flere halvårsresultat fra store europeiske teleselskap forteller klart og tydelig at det er mobiltelefoni som gir penger i kassa og berger resultatene i en ellers begredelig hverdag.

Hos France Telecom steg salget med 33 prosent til 20,4 milliarder euro, i hovedsak som følge av nye mobilkunder - opp fra 15,3 milliarder euro samme halvår før.

Ifølge Bloomberg økte salget i France Telecoms mobilselskap Orange med 122 prosent til nesten 7 milliarder euro.

France Telecom regner med å nå målet om 25 prosents omsetningsvekst i år.

Hos British Telecom (BT) endte det med tap etter første halvår, som for BT er siste kvartal i forrige regnskapsår og første kvartal i inneværende regnskapsår (avvikende regnskapsår). Det er andre måned på rad med tap - i hovedsak knyttet til kostnader som følge av lån for å finansiere UMTS-lisenser i fjor, samt selskapets tyske og nederlandske virksomheter.

Tapene endte på 119 millioner pund i siste hvartal, ned fra 321 millioner pund samme kvartal i fjor.

Under styreleder Christopher Bland har arbeidet med å redusere gjelden fått prioritet og den er nå redusert med 37 prosent til 17,5 milliarder pund.

Spanske Telefonica økte gevinsten i årets første halvår med 20 prosent som følge av godt salg i Spania. Dette kompenserer for et dårligere latin-amerikansk marked der Telefonica har tunge investeringer.

Gevinsten økte til 379 millioner euro, opp fra 317 millioner euro i samme periode i fjor. Telefonica er den dominerende mobiloperatøren i Spania noe som hjelper på resultatet. Markedsandelen er 54 prosent i et marked der penetrasjonen er oppe i 60 prosent.

Selskapet taper på virksomheten i Latin-Amerika, men veksten i Spania kompenserer for det. Selskapet sitter med vel 24 millioner mobilkunder i verdens spansktalende marked.

Til toppen