Svindel

Mobilapp kan ha gitt bilførere falske fartsbøter

For ekte fartsovertredelser.

Mobilapp kan ha gitt bilførere falske fartsbøter
(Bilde: Pixabay)

For ekte fartsovertredelser.

Dagens smartmobiler samler inn masse informasjon om brukerne – informasjon som ofte kan misbrukes dersom den kommer i feil hender. Dette kan ha skjedd med flere bilførere i utkanten av Philadelphia på østkysten av USA, som alle har mottatt tilsynelatende korrekte fartsbøter gjennom det som helt klart har vært e-postbaserte svindelforsøk.

Det er det lokale politiet som opplyser dette, ifølge Philadelphia Magazine.

Det virkelig spesielle med de falske bøtene, er at e-postene inneholdt tilsynelatende korrekt informasjon om farten som føreren skal ha holdt, sammen med tidspunktet og stedet hvor overtredelsen ble gjort.

Fra en app?

– På grunn av at denne svindelen inkluderte korrekt informasjon angående fart, tid og sted, mistenkes det sterkt at gratis mobilitets- eller trafikkapper kan ha blitt utnyttet/hacket i forbindelse med denne svindelen, skriver Tredyffrin Police Department.

Dersom GPS-mottakeren er aktivert i en smartmobil, kan farten som holdes beregnes med ganske stor nøyaktighet. E-postene inneholdt også mottakernes navn og fartsgrensen på stedet.

I tillegg til en lenke med informasjon om hvordan «boten» skal betales, inneholdt e-postmeldingene dessuten et vedlegg som ifølge e-postteksten inkluderer et bilde av kjennemerket til bilen og selve boten, som bilføreren ble pålagt å betale innen fem dager.

Politiet har ikke offentliggjort hva vedleggene egentlig inneholder, men det er svært lite sannsynlig at de inkluderer noe bilde av kjennemerket til bilen. I alle fall dersom dataene kun stammer fra en mobilapp.

I stedet advarer politiet på mer generelt grunnlag om e-postmelding brukt i phishingforsøk kan inneholde dokumenter som infiserer datamaskinen med skadevare.

Det er ikke oppgitt hvor mange som har mottatt slike falske fartsbøter, hvilken app som eventuelt har blitt utnyttet av svindlerne, eller om noen faktisk har betalt boten.

Men det å motta fartsbøter via e-post er kanskje så uvanlig at de fleste vil tenke seg om to ganger, også i USA.

Til toppen