FINTECH

Mobilbetalingskrigen er skrudd til enda et hakk

Flere nye betalingsløsninger er lansert for norske forbrukere. Frontene står tilsynelatende mellom de store bankene og hindrer foreløpig en sømløs bruk.

Bruk av såkalt kontaktløs betaling på terminal. Det går helt greit med betalingskortet, men ikke alle betalingsterminaler kommuniserer med mobiltelefonene med Near-field communication (NFC) som brukes av blant annet Apple Pay. Bildet er fra Apple Pays lansering tidligere i sommer
Bruk av såkalt kontaktløs betaling på terminal. Det går helt greit med betalingskortet, men ikke alle betalingsterminaler kommuniserer med mobiltelefonene med Near-field communication (NFC) som brukes av blant annet Apple Pay. Bildet er fra Apple Pays lansering tidligere i sommer Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
30. okt. 2018 - 16:05

– Det vi ser nå, er en intensivert kamp for å vinne betalingsmarkedet, sier Tone Steig som er markedsdirektør i selskapet Area, som eies av Coop og Norgesgruppen.

Area jobber med å utvikle en egen plattform for betaling og identifikasjon.

Steig sier butikkene fortsatt kan ta det med ro. Det viktigste for forbrukerne er at betalingsløsningen er praktisk og til å stole på. Utviklingen har gått fra kontanter til betalingskort og til i dag, hvor stadig flere velger såkalt kontaktløs betaling med kortet.

– Fortsatt oppleves bankkort som det enkleste. Det fungerer alltid, og det er viktig for kundene. Det tar lang tid å få aksept for nye betalingsmåter. Våre undersøkelser viser at utviklingen går saktere enn det vi blir fortalt. For eksempel brukte halvparten av oss kontanter i løpet av de siste sju dagene.

Usynlig betaling

Veien videre er spådd å gå i retning av mobilbetaling og kontaktløs betaling med NFC (Near-field communication). Dette brukes av Apple Pay og Google Pay, men er ikke skrudd på for alle betalingsterminaler i Norge. En annen variant er betaling gjennom identifikasjon som man ser i Amazon go-butikkene.

– Dette er egentlig ikke en betalingskrig, men en kamp om å eie kunderelasjonen og kundedataene, sier informasjonsdirektør Christian Brosstad i teknologiselskapet Atea. Brosstad vil holde innlegg om forbrukertrender og utfordringer knyttet til betaling under Betalingsformidlingskonferansen til Finans Norge.

Ingen banker ønsker kun å være leverandør av infrastruktur for betaling. Utviklingen går mot å levere de tjenestene folk vil ha og fjerne praktiske hindringer. Det ultimate er at betalingen blir nesten usynlig og at den skjer av seg selv, som i Amazon Go -butikkene.

Virke

Handelsbedriftenes organisasjon Virke forbereder også sine medlemmer på framtiden. De ser at kundene velger den løsningen som er mest praktisk og enklest.

– Konkurransen innen betalingsløsninger øker. I Norge er forbrukerne vant til lave transaksjonskostnader. Framover blir det viktig for handelen å følge med på trender og innfri forventningene kundene har til enkle løsninger, sier direktør Harald J. Andersen i Virke Handel.

Butikkene er spesielt opptatt av transaksjonskostnadene for bruk av kort. De er redd utgiftene vil bli skjøvet over på butikkene i forbindelse med EUs nye betalingsdirektiv.

Vanlig måte

Tirsdag ble betalingsløsningen Google Pay lansert i Norge. Den gjelder for android-telefoner. Man må registrere Visa-kortet sitt i Google Pay, og foreløpig gjelder ordningen kort utstedt av Nordea, Storebrand Bank, Sparebanken sør, Monobank og Revolut. Fra neste år er også Sbanken med.

Tidligere i sommer ble Apple Pay lansert. Denne løsningen gjelder heller ikke for alle bankkunder, men kort fra Sbanken, Santander og Nordea virker med Apple Pay.

Norske Vipps har ikke mobilbetaling i butikk. Isteden kan du bruke Apple Pay eller Google til å betale med mobilen i de butikkene som har åpnet for det. Samtidig er det ikke alle norske banker som tillater at deres kort kan registreres i Apple Pay og Google pay. På den andre side tillater ikke Apple Pay og Google Pay at man bruker Vipps i deres system.

Dermed er det kanskje fortsatt enklest å bruke kort. Alle bankene har kort som du kan bruke til kontaktløs betaling på terminalene i butikken eller på helt vanlig måte med å stikke inn kortet og slå kode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.