Mobilen hjelper sykebilen å finne deg

Amerikanere kan nå med mobilen få raskere og presis hjelp fra politi, ambulanse og brannvesen.

Den amerikanske kongressen vedtok i 2000 at alle amerikanske mobiltelefoner etter hvert skulle få GPS-mottaker. For USA er stort og mange kan dessuten ikke lese, noe som gjør at blålys-etatene sliter med å finne folk som trenger hjelp. Fordi GPS nå gir en nøyaktighet på under fem meter i tre dimensjoner, blir det meget lett å lokalisere ulykker og folk i nødsituasjoner.

Les også:

Fristen for at alle mobiler skal ha GPS er utsatt på grunn av prisen, men nå har Motorola lansert sine to første billige GPS-mobiler. i58sr og i88s (bildet over) koster begge rundt 250 dollar, altså rundt 1900 kroner. I tillegg til at du kan få opp din posisjon på displayet, vil også nødetater som ringes opp få oppgitt hvor du befinner deg. Telefonene er laget for de amerikanske TDMA-nettverkene.


Her i Europa er det bare danske Benefon som selger en GPS-telefon, men den ligger i 10.000-kronersklassen. Da får du imidlertid i tillegg kartfunksjonalitet og stor skjerm.

Motorola Norge forteller at det dessverre ikke ser ut til å komme noen GPS-telefoner i GSM-versjon. Motorola står dog klar med en UMTS-telefon senere i år som har GPS.

Til toppen