Mobiler også i Microsofts posisjonsdatabase

Google er ikke alene om å kunne avsløre hvor WLAN-brukere har vært.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juli 2011 - 13:27

Google har fått kritikk fordi selskapets Street View-biler ikke bare har registrert den omtrentlige posisjonen til stasjonære aksesspunkter, men også posisjonen og MAC-adressen til en mengde mobiltelefoner, pc-er og annet utstyr med aktiv WLAN-støtte. Denne informasjonen har vært fritt tilgjengelig gjennom programmeringsgrensesnitt som selskapet har tilbudt. Dette ble først fjernet for noen uker siden.

Nå viser det seg at Microsoft med selskapets Live.com-tjeneste i stor grad tilbyr akkurat det samme. Dette skriver CNET News.

Men ifølge CNET News tilbys dataene fra Microsoft med færre vernetiltak enn det for eksempel Google og Skyhook Wireless tilbyr. Microsoft skal ha samlet inn dataene ved å bruke omtrent de samme metodene som Google, nemlig ved hjelp av biler som kjører rundt i gatene og mobiler utstyrt med selskapet nyeste operativsystem.

Hensikten med tjenestene er først og fremst å tilby bedre posisjonsbestemmelse for mobiler når GPS-mottakeren ikke er aktiv, slik at informasjonen som vises i karttjenester blir mer relevant.

Microsoft skal siden tirsdag ha nektet å svare på spørsmål om disse oppdagelsene, som CNET både har fått bekreftet på egenhånd og av Elie Bursztein, en forsker ved Stanford Security Laboratory. Han har i dag gitt ut et blogginnlegg om blant annet temaet. Bursztein har også laget en enkel tjeneste som gjør det mulig å søke etter posisjonen WLAN-utstyr ved å oppgi MAC-adressen. Man får nødvendigvis bare treff dersom Microsoft har registrert den aktuelle adressen.

Bursztein skal forøvrig fortelle om sine oppdagelser under Black Hat-konferansen som arrangeres i Las Vegas neste uke.

Ifølge CNET er det ikke mulig å hente ut posisjonen til en WLAN-enhet via Googles programmeringsgrensesnitt uten at man allerede vet omtrent i hvilket kvartal av en by den befinner seg. Dessuten ser det ut til at alle Android-enheter som opptrer som aksesspunkter, er fjernet fra databasen. Android-enheter skifter MAC-adresse når de opptrer som WLAN-aksesspunkt. Da brukes tilsynelatende en adresse som begynner med «02:1A».

– Jeg synes det Google gjør er smart å gjøre. Det er en temmelig god løsning, sier Bursztein til CNET og anbefaler Microsoft om å gjøre noe tilsvarende.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.