Mobilt kontor må baseres på trådløst Ethernet

Cisco har ingen tro på GPRS eller UMTS. - Vi baserer vårt "Internet Mobile Office" på trådløst Ethernet, IP-soner og VPN, sier produktsjef for Cisco Aironet, Ian Milne.

Mange har en visjon om en nær framtid der man alltid har tilgang til Internett, og med det tilgang til alt man trenger av bedriftsinterne applikasjoner og andre hjelpemidler til å arbeide hvor som helst. Alle er enige om at alminnelig trådløs tilgang til Internett er forutsetningen for å realisere denne visjonen. De europeiske teleoperatørenes enorme utlegg og investeringer i UMTS tyder på hva de tror vil bli den viktigste bæreren av det trådløse internettet. Cisco Systems er helt uenig.

- Trådløst Ethernet gir en båndbredde på 11 megabiter per sekund. Det er en pålitelig, standardisert og utbredt teknologi som er ytterligere forbedret gjennom blant annet vår lansering av Aironet 350-produktene, forklarer Ian Milne, produktsjef for Cisco Aironet i Europa.

Ciscos resonnement er at de fleste steder som det er aktuelt å bruke til å arbeide i mens man er på farten - hoteller, flyplasser, konferansesentre, messesentre og så videre - allerede har en Internett-tilknyttet infrastruktur som det er forholdsvis enkelt og regningssvarende å supplere med et trådløst lokalnett. Da har man såkalte IP-soner, der alle som er utstyrt med en terminal - hånd-PC eller bærbar PC eller Mac - med et kort for trådløst Ethernet basert på standarden IEEE 802.11b, gis tilgang til Internett. Det bedriften må gjøre for å sikre sine medarbeidere muligheten til å gjøre en fullverdig innsats mens de befinner seg i en IP-sone, er vanlige tiltak for å legge opp til sikkert og pålitelig fjernarbeid over Internett.

Innen en IP-sone vil det kunne tilbys forskjellige typer tjenester, utover den grunnleggende Internett-tilgangen. Man kan tenke seg muligheter til utskrift, til å sende faks, til IP-telefoni, og så videre.

- Vi tror den typiske klienten for slikt blir hånd-PC-en. Neste generasjons hånd-PC-er vil leveres med mini-PCI-kort for trådløst Ethernet, sier Milne.

Cisco er i gang med å mobilisere ulike typer aktører for å realisere IP-soner. SAS har planer om å etablere slike ved sine kundearealer i flyplasser over hele Europa og i Nord-Amerika. Mange hotellkjeder har liknende planer.

Selskapet lanserte seint i fjor begrepet Cisco Internet Mobile Office, der nøkkelaktører - operatører, tilbydere og bedrifter - tilbys pakkeløsninger med Cisco-utstyr for sine bidrag. Bedriftspakken omfatter tilrettelagt maskinvare - WAN-ruteren 7240 og kort for trådløst Ethernet fra Cisco eller Xircom - samt programvare for brannmur og virtuelt privat nett (VPN). Det siste er nødvendig for at forbindelsen mellom den utearbeidende og sentralen ikke skal kunne avlyttes eller kapres av utenforstående i det usikre miljøet som Internett er i dag. På tilbyder- og operatørsiden består pakken av egnede rutere, den IP-telefoni-forberedte svitjsen Catalyst 3524XL, samt Aironet aksessbokser og trådløse kort.

Partnerne i dette rammeverket omfatter globale tilbydere og løsningsintegratorer. Gjennom et samarbeid med iPass Inc for "global broadband roaming" er blant andre France Telecom og Deutsche Telekom med på laget for å gjøre det enkelt for brukere å logge seg på uansett hvor de er hen i verden.

Til toppen