Mobiltelefonen som leser på leppene

Japanske forskere utvikler en mobiltelefon som kan lese på leppene. Dermed er det håp for alle oss som er lei av å høre folk rope ut all slags personlige samtaler på trikk, buss, tog og i gatene.

Japanske forskere utvikler en mobiltelefon som kan lese på leppene. Dermed er det håp for alle oss som er lei av å høre folk rope ut all slags personlige samtaler på trikk, buss, tog og i gatene.

Verdens første mobiltelefon som kan lese på leppene er under utvikling av forskere hos den japanske mobilprodusenten NTT DoCoMo.

New Scientist melder at teknologien fortsatt er på et tidlig utviklingsstadium, men at den lover å gjøre det mulig å hviske inn i telefonen, eller bare forme ordene med munnen heller enn å rope for å overdøve bakgrunnsstøy. Telefonen vil kunne omgjøre ordene den "leser" til lyd eller tekst.
En tidlig prototyp benytter en kontakt-sensor nær telefonens mikrofon til å fange opp de små elektriske signalene som sendes ut av musklene rundt munnen. Signalene oversettes til maskinstemme i en tale-synthesizer, eller sendes som tekstmelding eller e-post.


DoCoMo ser ifølge New Scientist for seg at det å slippe å bruke tastaturet til all tekstbehandling vil være en stor bonus når fremtidens 3G-telefoner ankommer markedet.

Prototypen kan gjenkjenne vokaler, men sliter fremdeles litt med konsonantene. Forskerne jobber stadig med å utvikle programvaren som skal styre talegjenkjenningen. Så langt har de klart å få vokalgjenkjenningen til et akseptabelt kvalitetsnivå, og de ser også for seg at det kan bli aktuelt å gjøre nøyaktigheten bedre med små videokameraer som vil komme til å være vanlige på 3G-telefonene.

En av hovedgrunnene til initiativet er å gjøre det litt mer stille i offfentlige rom. I Japan er det allerede forbudt å bruke mobilen på endel offentlig transport, og etiketten krever at folk dekker over munnen og snakker lavt andre steder også.

(Telefonen som er avbildet i denne artikkelen er bare en illustrasjon, og ikke prototypen forskerne jobber med, red.anm)

Til toppen