Mobiltelefoner tvinger fly på bakken

Hele seks ganger iløpet av fjoråret ble Widerøes Dash 8-fly tvunget til å lande på grunn av uvettig mobilbruk.

Hele seks ganger iløpet av fjoråret ble Widerøes Dash 8-fly tvunget til å lande på grunn av uvettig mobilbruk.

Ombord i fly skal mobilen være avslått. Det er det ikke alle som skjønner, og dermed måtte Widerøes Dash 8-maskiner lande på nærmeste flyplass hele seks ganger iløpet av fjoråret.

Når noen ringer til den påslåtte telefonen, tennes en varsellampe som indikerer røykutvikling i bagasjerommet, skriver Nordlandsposten.

Det har lenge vært mistanke om at mobiltelefoner kan forstyrre instrumentene i fly, og derfor har flyselskapene gjort det til en vane å be passasjerene slå av telefonen ombord. Men den oppfordringen er det ikke alle som følger.

- På en tur nylig, var vi i ferd med å takse ut på rullebanen da en dame i kabinen fikk en inngående samtale. Hun nektet å slå av fordi "samtalen var viktig", men slo den av ved annen gangs tilsnakk. Jeg måtte ha takset inn, satt henne av og anmeldt henne, om hun ikke hadde fulgt oppfordringen, sier leder i Norsk Flygerforbund Harald Stephansen til Nordlandsposten.

Om telefonen ringer når flyet er i lufta, kan det hende at flyet må snu og lande på nærmeste flyplass. I fjor skjedde det altså seks ganger med Widerøes fly.

- Vi har testet og bekreftet problemet med mobiltelefon etter seks tilfeller av indikasjon på røyk i bagasjerommet i år 2000. Det er telefoner som bli oppringt utenfra som utløser røykdetektoren i det telefonen "svarer", at den gir signal tilbake om hvor den er. Vi har fått tak i passasjerer som har bekreftet at de har hatt inngående samtaler på de aktuelle tidspunktene. Dermed kan vi identifisere mobiltelefonen som årsaken, sier direktør for kvalitet og sikkerhet i Widerøe, Per-Helge Røbekk til Nordlandsposten.

Røbekk sitter i styret for Flight Safety Foundation, et sikkerhetsforum for flyprodusenter og -selskap fra hele verden.

Og det er ikke bare Dash-8 som blir påvirket.

- Britene testet om bord i en Boeing 737 og i en 747 og fant blant annet ut at problemene er størst lengst fremme i flyene og i Jumbojeten, også i øverste etasje, sier Røbekk.

Tidligere denne uken måtte et fly fra det slovenske flyselskapet Adria Airways snu og nødlande i Ljubljana, da en mobiltelefon førte til røykalarm i bagasjerommet, ifølge Reuters.

Til toppen