Velger russisk nettsky

Moskva skroter Microsoft

Opptil 600 000 klienter og servere skal over på russiske alternativer.

Moskva skal erstatte Microsoft Exchange og Outlook for nærmere 600.000 offentlig ansatte. Illustrasjonsfoto av Vasilij-katedralen, midt mellom Den røde plass og Kreml.
Moskva skal erstatte Microsoft Exchange og Outlook for nærmere 600.000 offentlig ansatte. Illustrasjonsfoto av Vasilij-katedralen, midt mellom Den røde plass og Kreml. (Bilde: Åserud, Lise)

Opptil 600 000 klienter og servere skal over på russiske alternativer.

Myndighetene i den russiske hovedstaden har lyttet til president Putins formaninger om å gjøre seg mindre avhengig av vestlig programvare. Det melder Bloomberg.

I første omgang skal Moskva by erstatte Microsoft Exchange Server og Outlook-klienter for 6 000 offentlige ansatte.

Disse skal migreres til en skybasert eposttjeneste levert av Russlands statskontrollerte teleselskap, Rostelecom.

Byttet er bare første skritt i en større omlegging. Nærmere 600 000 offentlig ansatte i Moskva skal over på samme tjeneste i et prosjekt som starter til neste år og vil løpe fram til 2018.

Les også: Putin krever at persondata må lagres i Russland

Windows kan bli det neste de bytter ut

Dessuten vurderer Moskva samtidig å erstatte både Windows og kontorpakken Microsoft Office, fortalte byens IT-sjef Artem Ermolaev under et pressemøte tirsdag, ifølge nyhetsbyrået.

Microsoft har ifølge Bloomberg ikke ønsket å kommentere det russiske utspillet.

Lisenser til det nettbaserte alternativet «Моего офиса» (Mitt kontor) koster i snitt 30 prosent mindre enn Microsofts eposttjeneste, hevder en representant for Rostelecom, ifølge den russiske avisen Vedomosti. (via Google translate)

Tidligere i år gjorde Vladimir Putins ferske internett-rådgiver German Klimenko det klart at de skal gjøre det langt vanskeligere for amerikanske IT-giganter å operere i Russland.

Det inkluderer planer om å øke skattetrykket for utenlandske IT-tilbydere.

Russiske myndigheter nærer en økende mistro til vestlig teknologi. Det er både et svar på vestlige økonomiske sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim-halvøya, men ifølge tidligere uttalelser fra Klimenko også av hensyn til nasjonal sikkerhet.

Tidligere i år varslet Putins internett-rådgiver at Kreml ønsker å forby Windows på statlige pc-er. Alternativet skal da være en overgang til Linux, men det er uklart hvor langt disse planene er kommet.

Les også: Russland utvikler eget mobil-OS

I det kjølig klimaet som har oppstått har flere vestlige teknologiselskaper valgt å avslutte sine operasjoner i landet. Google og Adobe er blant aktørene som har stengt enkelte kontorer de hadde i Russland.

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen