JUSS OG SAMFUNN

MP3-pirat frikjent, men likevel skyldig

En svensk 18-åring la ut MP3-filer på nettstedet sitt, og ble anmeldt av 11 plateselskaper. I svensk høyesterett ble han fritatt for straff, til tross for at han var skyldig.

17. juni 2000 - 06:03

Guttungen var tiltalt for å ha spredd ulovlig kopiert MP3-musikk fra sin hjemmedatamaskin, og det var den internasjonale platebransjens organisasjon IFPI som klaget ham inn for retten.

I svensk høyesterett ble han frikjent ifølge påtalegrunnlaget, tilsynelatende på grunn av påtalemyndighetens svake forarbeid i rettsaken. Påtalemyndigheten prøvde å få gutten dømt på grunnlag av produsentrettighetene til musikken, men disse rettighetene viste seg å ikke være sterke nok til å få dom i dette tilfellet.

Svensk høyesterett skriver i dommen at 18-åringens aktiviteter ikke ikke kan anses å være "offentlig visning" , og dermed ikke ulovlig.

Påtalemyndigheten skjønte etterhvert at produsentrettighetene ikke var sterke nok, og prøvde å introdusere andre aktørers rettigheter, men dette ble avist av høyesterett.

- Dommen fjerner den tvilen man har hatt om pekeransvaret. Selv om de svenske produsentrettighetene i denne saken ikke var sterke nok kunne saken vært ført på komponistrettigheter og vunnet, sier Inger Elise Mey i rettighetsorganisasjonen TONO.

Hun mener dommen fastsetter at det å lenke til en MP3-fil tilsvarer offentlig fremføring av musikken, og at det dermed må klareres.

- Vi gleder oss over at våre rettigheter står fast. I opphavsrettslovens §2 står det at opphavsmannen har enerett på å gjøre verket tilgjengelig for offentligheten, og dommen viser at høyesterett har valgt å se lenkingen til musikkfilene som akkurat det.

Mey sier TONO vil gå gjennom dommen og vurdere hvordan de skal gå frem for å sikre komponistrettighetene til MP3-filer i Norge.

Les om de foregående rettsrundene:


IFPI led nytt sviende nederlag mot 17-årig svensk MP3-kopist
IFPI anker frifinnelse i MP3-sak
Frikjent for MP3-lenker
Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.