Multimedia på mobilen

De mest entusiastiske har lovet både video, musikk og avanserte spill på den neste utgaven av mobiltelefonen. Ett selskap hevder de har teknologien klar.

De mest entusiastiske har lovet både video, musikk og avanserte spill på den neste utgaven av mobiltelefonen. Ett selskap hevder de har teknologien klar.

Det amerikanske selskapet PacketVideo lover at de skal kunne sende multimedia i MPEG-4-format til UMTS-telefonene, som kanskje kommer til Norge allerede neste år.

I det siste har California-selskapet annonsert en rekke avtaler med leverandører av både teknologi og innhold, den siste med Zucotto Wireless, som sier de skal implementere PacketVideos teknologi i sine nye prosessorer.

På tampen av september annonserte selskapet en avtale med Lucent og Quallcom som innebærer at videoteknologien skal inn i disses plattformer for nettilkoblede telefoner.

I september demonstrerte Philips en enkoder som lager MPEG-4-filer som transporteres på et trådløst IP-nettverk med lav båndvidde. Videstrømmen ble vist frem på en Cassiopeia lomme-PC på konferansen IBC2000 i Amsterdam.

Cassiopeia bruker PacketVideos PVPlayer videospiller, og demonstrasjonen viste hvordan musikk, grafikk og video kan sendes til en håndholdt dings over et IP-nettverk. Hvilken båndbredde selskapene brukte for demonstrasjonen sier pressemeldingen ingenting om, men PV hevder de kan sende videostrømmer helt fra 14,4 Kbps og oppover.
RealNetworks offentliggjorde tidligere i høst en avtale med Nokia om å tilrettelegge for bruk av deres proprietære medieavspiller RealPlayer på Nokias telefoner.

Les:


RealNetworks gir deg lyd og bilde på mobilen

Motorola skal bruke PacketVideos teknologi for å sende MPEG-4-innhold til sine fremtidige telefoner, og selskapene demonstrerte i sommer teknologien på et GPRS-nettverk. Det samme gjorde T-Mobil, mobilselskapet til Deutsche Telekom.

MPEG-4:
Video:

- Avansert videokomprimering og avspilling på alt fra mobiltelefon til HDTV

- Støtte for videokonferanse
Lyd:

- Advanced Audio Coding (AAC), mye bedre enn MP3

- Støtte for MIDI-lignende lydkontroll

- Lydeffekter
Grafikk og animasjon

- Støtte for vektoranimasjon

- 2D og 3D

I tillegg skal MPEG-4 gi sterk integrasjon av multimedia-elementene, samt løsninger for digital rettighetskontroll.

Sonera skal også være igang med tester, og mediekjempen Warner Bros skal sende kortfilmer, dataspill, videosnutter og animerte postkort til mobiltelefoner og PDA-er.

Til toppen