Mye lagring til liten pris

Amerikanske OnStream leverer en serie lagringsprodukter som kan være gode alternativer til blant annet CD-RW. Ikke minst prisen er attraktiv.

Amerikanske OnStream leverer en serie lagringsprodukter som kan være gode alternativer til blant annet CD-RW. Ikke minst prisen er attraktiv.

OnStream leverer en serie lagringsenheter som kan minne om Iomegas Zip-Drive. Men forskjellene er mange. For det første er lagringsmediene tapekassetter og ikke disketter. For det andre har hver av de utskiftbare kassettene en lagringskapasitet på inntil 25 gigabytes i ukomprimert modus. For det tredje finnes enhetene i interne IDE- og SCSI-utgaver, i tillegg til en ekstern parallellportutgave. Men ikke minst er prisen på de utskiftbare ADR-kassettene (Advanced Digital Recording) attraktiv.

IDE- og parallellport-utgavene støtter kun de såkalte 30 GB-kassettene. De kalles dette fordi man ved en gjennomsnittlig komprimeringsgrad på 2:1 vil oppnå en slik lagringskapasitet. Men siden langt fra alle filer lar seg komprimere noe videre, vil synes vi at det er riktigere å oppgi den faktiske, ukomprimerte lagringskapasiteten. Dette betyr ikke at det er uvanlig å oppgi lagringskapasitet på den måten OnStream gjør.

OnStream digitale lagringsenheter

SCSI-enhetene finnes i to utgaver med lagringskapasitet på henholdsvis på 15 og 25 GB (30 GB og 50 GB kassetter). 30 GB-kassettene kan også brukes av 50 GB-enheten.

Overføringshastigheten til enhetene er kanskje i svakeste laget. Mens parallellport-utgaven greier opptil 700 kilobytes i sekundet, greier IDE- og SCSI-utgavene opptil henholdsvis 1 og 2 megabytes per sekund. I tillegg vil den gjennomsnittlige aksesstiden til filene være for lang for vanlig bruk - det er jo tross alt snakk om tape. Det er derfor tvilsomt om kassettene vil være noe godt alternativ vanlige harddisker. Men som et medium for backup og lagring av store mengder av datafiler, ikke minst streaming media som MPEG-video og lyd (MPEG), kan enheten fra OnStream være et godt alternativ til for eksempel CD-R eller CD-RW.

Det mest interessante med enhetene fra OnStream er forholdet mellom pris og lagringskapasitet. Selv om enhetene er relativ dyre - den interne IDE-enheten koster 299 dollar, den største SCSI-enheten vil koste 699 dollar når den kommer på markedet om kort tid - er de utskiftbare kassettene svært rimelige. Veiledende pris for en trepakning med 30 GB-kassetter er 100 dollar. Prisen per ukomprimert gigabyte er da litt over to dollar eller 17 kroner, en trepakning med 50 GB kassetter koster 130 dollar. Det tilsvarer en CD-RW-pris på godt under ni kroner, hvis man sammenligner lagringskapasitetene.

Kassettene fra OnStream har garantert levetid på fem år.

Foreløpig kan enhetene kun brukes sammen med Windows, men drivere for blant annet MacOS og Linux skal bli tilgjengelige i løpet av sommeren.

Til toppen