Mye nytt i superdatatoppen

En ny utgave av Top500-listen over de kraftigste datamaskinene i verden ble offentliggjort tirsdag.

En ny utgave av Top500-listen over de kraftigste datamaskinene i verden ble offentliggjort tirsdag.

Det har skjedd usedvanlig mye i toppen av Top500-listen over de kraftigste datasystemene i verden. Systemet som har ligget på topp siden 2002, NECs Earth Simulator, har blitt skjøvet ned til tredjeplass.

På toppen av listen, som publiseres to ganger i året, er nå betautgaven av IBM BlueGene/L-systemet, som er bestilt av det amerikanske energidepartementet. Den delen av systemet som foreløpig er klar, har alene en ytelse på 70,72 teraflops. Ytelsen ventes å bli omtrent 360 teraflops når hele systemet står klart i løpet av 2005.

På andre plass og også ny på listen er SGI-systemet som er installert ved NASA Ames Research Center. Ytelsen til dette systemet er blitt målt til å være 51,87 teraflops, også det betydelig mer enn de 35,86 teraflops Earth Simulator leverer.

På fjerdeplass finne man den kraftigste maskinen i Europa, MareNostrum levert av IBM til Barcelona Supercomputing Center. Denne maskinen, som også er ny på listen, har en ytelse på 20,53 teraflops.

Det mye omtalte X-systemet til Virginia Tech, basert på Apples Xserve-servere og kjent under tilnavnet "SuperMac", har dukket opp igjen på listen etter seks måneders fravær på grunn av ombygging. Dette systemet opptrer nå på sjuende plass med en ytelse på 12,25 teraflops.

    Les også:

Så litt statistikk. Grensen for å komme med i topp 10, nærmer seg 10 teraflops. Bare ett av de ti systemene på topp viser lavere ytelse enn 10 teraflops i måleverktøyet Linpack. Grensen for å komme med blant de hundre raskeste er flyttet fra 1,922 teraflops til 2,026 teraflops det siste halvåret.

399 av systemene på listen har en ytelse på mer enn 1 teraflops, og det er ventet at neste utgave av listen, som kommer om seks måneder, bare vil inneholde systemer med ytelse på mer enn 1 teraflops. Snowstorm-klyngen som i dag installeres ved Universitet i Tromsø, kan derfor med en teoretisk ytelse på 1,02 teraflops, risikere ikke å komme på i listen.

Inngangsnivået har steget fra 624,3 gigaflops til 850,6 gigaflops på seks måneder. Systemet på 500.-plass lå på 310.-plass i juni.

Listen domineres stadig mer av Intel-baserte systemer. 320 av systemene benytter nå prosessorer fra Intel, mot 287 for seks måneder siden og 189 prosessorer for et år siden. På andreplass kommer IBM med Power-prosessorene. 54 systemer på listen benytter disse. Deretter kommer HP som har levert PA Risc-prosessorer til 48 systemer og AMD som har levert prosessorer til 31 systemer.

Som systemleverandør dominerer IBM med 43,2 prosent av systemene og 49,3 prosent av den installerte ytelsen. HP ligger på andreplass med 34,6 prosent av systemene og 21 prosent av den totale ytelsen, som for første gang har passert 1 petaflops. Ingen andre leverandører har oppnådd mer enn sju prosent andel i noen av kategoriene.

Fortsatt befinner de fleste systemene på listen seg i USA, antallet har faktisk økt fra 247 til 267 i løpet av det siste året. 127 av systemene er installert i Europa, mens 57 av systemene finnes i Asia, hvorav 30 i Japan.

Den nyeste utgaven av Top500-listen er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen