FIBERBRUDD

Mystisk fiberbrudd slo ut nettet i deler av Øst-Europa, Tyrkia og Iran

Svært sjeldent at flere fiberkabler blir fysisk kuttet på samme tid, melder BBC.

Internettrafikken i Iran og Øst-Europa ble i går forstyrret av flere fiberbrudd på internasjonale føringsveier.
Internettrafikken i Iran og Øst-Europa ble i går forstyrret av flere fiberbrudd på internasjonale føringsveier. Illustrasjonsfoto: Colourbox
20. des. 2019 - 12:30

Google opplyser at selskapets tjenester var utilgjengelige i regionen i cirka 30 minutter, inntil de fikk omdirigert seg rundt problemet med nye ruter. Det melder den britiske kringkasteren.

Deler av internettrafikken i Bulgaria, Iran og Tyrkia ble slått ut torsdag morgen. BBC skriver at utfallet varte i rundt to timer. Årsaken var at flere fiberkabler ble kuttet samtidig, ifølge en uttalelse fra Google.

BBC skriver videre at det er svært sjeldent at flere fiberkabler kuttes på samme tid.

Det doble fiberbruddet skjedde samtidig på en forbindelse mellom Iran og Romanias hovedstad Bucuresti, samt på en annen fiberlinje mot tyske München, bekrefter Sadjad Bonabi, direktør ved Irans statlige teleinfrastrukturselskap.

Les også

Skjøt i stykker fiberkabel med hagle

– Vi overfører internett-trafikken til de gjenværende fungerende rutene i vest og sør, opplyser Bonabi en kort kunngjøring på persisk. Ifølge ham førte utfallet til at landet mistet kapasitet tilsvarende 650 gigabit/s.

Netblocks.org, en tjeneste som kartlegger tilgjengelighet av internett, har også fanget opp hendelsen. Iran later til å ha blitt hardest rammet, men utfallet skal ha berørt også naboland som Tyrkia og Aserbajdsjan.

Noen forklaring på hvorfor eller hvordan kablene ble kuttet foreligger ikke. BBC skriver at Google vil komme med en hendelsesrapport de kommende ukene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.