Nå åpnes «The Machine» for utviklere

Skal legge bak seg 60 år med teknologiske kompromisser.

The Machine er en helt ny datamaskin-arkitektur som HP utvikler.
The Machine er en helt ny datamaskin-arkitektur som HP utvikler. (Bilde: Richard Lewington)

Skal legge bak seg 60 år med teknologiske kompromisser.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kunngjorde i går at selskapet har til hensikt å gi utviklere av åpen kildekode-programvare svært tidlig tilgang til å bidra i utviklingen av programvare til The Machine, selskapets forsøk på å skape en helt ny og mer effektiv datamaskinarkitektur. 

I første omgang er det velkjente teknologier som Linux, POSIX-programmeringsgrensesnitt (Portable Operating System Interface) og programmeringsspråk som C/C++ og Java som kan brukes og jobbes videre med. I tillegg kommer flere langt mer spesialiserte prosjekter som virkelig skal kunne utnytte den nye maskinvarearkitekturen innen områder som maskinlæring, grafanalyse, event-prosesseriring og vekselvirkningsforhold/korrelasjon.

Flere detaljer om dette finnes på denne siden

Minnedrevet databehandling

Hovedprinsippet i den nye datamaskinarkitekturen er at minnet er satt i sentrum, i stedet for CPU-en. Det skal bare være ett eneste nivå med store mengder minne, og dette skal være direkte aksesserbart for prosessorkjerner via fiberoptiske forbindelser. Dette skal bidra til både høyere hastigheter og lavere energiforbruk enn tradisjonelle kobberkabler.

Da daværende HP presenterte planene for The Machine for første gang, ble det også understreket at minnet i maskinen skal være ikke-flyktig, det vil si at det ikke tømmes selv om strømmen skrus av. 

Planen var å bruke memristorer, en kretskomponent som har under utvikling i flere tiår. Men for ganske nøyaktig et år siden måtte HP innrømme at det er høyst uklart når memristorer eventuelt vil kunne masseproduseres.

Inntil videre er det derfor vanlig DRAM som skal brukes. 

Prototype

Stadig er planen at en første prototype av The Machine skal vises fram i år. Den vil kunne inkludere kode fra bidrag til de relaterte åpen kildeprosjektene.

Nøyaktig hvor stor og kraftig denne prototypen kommer til å bli, er uklart, men HPE snakker om The Machine med flere hundre petabyte med minne. Samtidig er tanken at arkitekturen skal kunne brukes i enheter i de fleste størrelser, inkludert smartmobiler og servere.

Ifølge HPE vil den nye datamaskinarkitekturen åpne for helt nye ytelsesnivåer og bruksområder fordi arkitekturen ikke lenger tar utgangspunkt i prosessorenes begrensninger, inkludert et energiforbruk som på ingen måte er uproblematisk. 

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Til toppen