Nå betaler vi prisen for Intels monopol

Intels mange problemer den siste måneden understreker farene ved monopoler. For Intel kan langt på vei gjøre som de vil.

Tre stygge feil siden mai viser at det går for fort i svingene. I kampen om kunder, prestisje og ikke minst profitt, jager Intel og AMD hverandre for fort. Tilbakekalling av minnemoduler, forsinkelser med Pentium III Xeon, og nå tilbakekallelsen av Pentium III 1,13 GHz rammer både kunder og alle leverandørene. Les mer om feilene:Intel tilbakekaller Pentium III

I tillegg til dette har nok mange også glemt at Intels nye 64-bits prosessor Itanium (tidligere Merced) er over et år forsinket. Les hva digitoday.no skrev i 1998: Merced blir forsinket

Hadde det dreid seg om andre produkter enn hovedprosessorer, hadde vi bare humret og gått videre. Men Intel har skaffet seg et nesten-monopol på PC-er og enklere servere. Med en slik markedsposisjon følger det et ansvar.

Intels produktlanseringer minner nå etter hvert litt om Microsofts - stadig forsinkelser og feil. Men selv monopolet Microsoft har flere konkurrenter enn Intel. AMD har bare en fabrikk og kan ikke på kort sikt levere større volum. Dessuten leverer de ikke prosessorer til servere.

Intel har derfor et ansvar for å levere feilfrie brikker og levere dem når de skal. Det er greit at Intel og de andre prosessorleverandørene arbeider med noen av de mest avanserte produktene vi mennesker lager, men det er ingen unnskyldning.

Med en profittmargin på 25-30 prosent har Intel råd til bedre kvalitetskontroll. Men de vet at det trenger de ikke. Kanskje vi burde forlange AMD-prosessor i vår neste maskin, for det er faktisk egentlig du og jeg som bestemmer. Vi ser bare ut til å ha glemt det.

Til toppen