– Nå blir det friske penger til IT-bransjen

Regjeringen får skryt.

– Nå blir det friske penger til IT-bransjen
Ferske IT-virksomheter med vekstpotesial bør nyte godt av de ekstra midlene fra staten, mener IKT-Norge. Bilde: Håkon Jacobsen

IKT-Norge regner med at en ny omstillingspakken fra regjeringen betyr friske penger til IT-bedriftene.

Næringsdepartementet offentliggjorde torsdag at regjeringen spytter inn 100 millioner kroner ekstra til Innovasjon Norge, der kassen nærmest er skrapet.

Hensikten er å hjelpe næringslivet til å omstille seg, blant annet som følge av nedturen for de oljerelaterte næringene.

Les også: – Kan ikke fikse IT-krisen alene

Vekst og forskning

Pakken inneholder en pott på 60 millioner kroner i form av etablerertilskudd myntet på gründere som har muligheter til å vokse.

I tillegg er planen å øke forsknings- og utviklingskontrakter med 40 millioner kroner.

Noen detaljer:

Etablerertilskuddsordningen skal støtte gründere som har nye ideer med stort vekstpotensial. Tilskuddet kan brukes til å utvikle egen kompetanse, kjøpe kompetansetjenester av andre, tilpasse produktet eller tjenesten til markedet eller som sikkerhet for å innhente mer kapital.

Forsknings- og utviklingskontrakter (FoU-kontrakter) er tilskudd til et forpliktende og målrettet samarbeid mellom to eller flere parter innen næringslivet (IFU) eller mellom næringslivet og det offentlige (OFU). Målgruppen er normalt små og mellomstore leverandørbedrifter med kompetanse til å løse utviklingsbehov hos kundepartnere.

Formelt må forslaget til disse ekstrabevilgningene behandles av Stortinget.

Les også: Abelias oppskrift på å få til omstillingen

Seier

IKT-Norge oppfatter dette som en lobby-seier.

– Vi har krevd at regjeringen fyller på potten for etableringstilskudd til gründere, etter at den var nesten tom etter første halvår. Vi er derfor svært glade for budskapet om at de vil gjøre nettopp det, sier generalsekretær Per Morten Hoff hos IKT-Norge.

Hans oppfatning er at flere av bedriftene i målgruppen for tilskuddene er IT-bedrifter.

– Derfor er denne ordningen viktig for oss. Vi har brukt store ressurser for å få en løsning som gir like muligheter også for de gründerne som starter ny virksomhet i andre halvår 2015, uttaler Hoff i en pressemelding.

Les gjerne: «Jeg er drittlei av ordet 'omstilling'!»