Nå blir Google-gründerne ustyrtelig rike

Selger aksjer for 33 milliarder, beholder likevel kontrollen.

Nå blir Google-gründerne ustyrtelig rike
ALL MAKT: Googles grunnleggere (fra v.) Larry Page og Sergey Brin beholder full kontroll med selskapet også etter det varslede nedsalget. Bilde: Google

Larry Page og Sergey Brin planlegger å selge aksjer i Google til en verdi av 4,4 milliarder dollar de neste to årene, melder Business Insider med bakgrunn i selskapets varsel til det amerikanske kredittilsynet.

Summen som er basert på dagens aksjeverdi tilsvarer 33,29 milliarder kroner.

Googles to medgründere vil etter salget sitte igjen med knapt halvparten av aksjene de eide da søkegiganten ble notert på Nasdaq-børsen i 2004.

Selv etter dette vil Page og Brin samlet sitte på aksjer til en verdi av nær 45 milliarder dollar, eller svimlende 340 milliarder kroner.

Full kontroll

Salget rokker ikke ved Google-grunnleggernes stålkontroll med selskapet, selv om de eier under 15 prosent.

Det er fordi aksjene i selskapet er fordelt på såkalte A- og B-aksjer der sistnevnte har ti ganger så stor stemmerett. Etter en aksjesplitt i fjor innførte Google også en kategori C-aksjer uten stemmerett, altså bare med rett til utbytte.

Bakgrunn: Google-aksjen splittes

Brin og Page vil eie bare 11,9 prosent av Googles utestående A- og B-aksjer etter det planlagte nedsalget, men beholder likevel 52 prosent av stemmeretten, opplyser Business Insider.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.