Nå blir også Thunderbird fanebasert

Mozilla har sluppet den første betaversjonen av e-postklienten Thunderbird 3.

Nå blir også Thunderbird fanebasert

Mozilla har sluppet den første betaversjonen av e-postklienten Thunderbird 3.

Mozillas e-postklient, som nok har kommet litt i skyggen av nettlesere Firefox, både når det gjelder utvikling og omtale, er i ferd med å bli lansert i versjon 3.

Mozilla Messaging, enheten som har ansvaret for utviklingen av Thunderbird, kunngjorde denne uken at den første betaversjonen av Thunderbird 3 nå er tilgjengelig for testing. Den etterfølger tre alfaversjoner som tidligere har blitt utgitt.

I kunngjøringen advarer Mozilla Messaging om at betaversjoner er et uferdig produkt som har funksjonalitet som foreløpig er svært eksperimentell og som kan bli endret før den endelige utgaven. Et resultat av dette kan være datatap.

Det er ganske mye nytt i denne betaversjonen. I alt skal det være gjort drøyt 750 endringer siden forrige utgivelse, hvorav mange legger grunnlaget for framtidige endringer.

Den mest synlige endringen er nok et e-postmeldinger, mapper og kalendere, når Lightning-utvidelsen er installert, kan åpnes i faner, tilsvarende dem man finner i alle moderne nettlesere.

Mozilla Thunderbird 3 Beta 1: Blant annet kalender og meldinger kan åpnes i egne faner.
Mozilla Thunderbird 3 Beta 1: Blant annet kalender og meldinger kan åpnes i egne faner.

Feltet for å lese meldinger skal være forbedret ved at ved å e-postkontrollene er flyttet nærmere det området der brukeren jobber.

Verktøyet for å administrere tillegg (Add-ons) til Thunderbird kan nå også brukes til å finne og laste ned tillegg, inkludert utvidelser, temaer og plugins. Foreløpig er utvalget av tillegg til Thunderbird 3 heller lite, siden tilleggene må oppdateres for å kunne brukes.

Det skal være enklere å legge til eller redigere kontakter direkte fra e-postmeldingene. Kontaktoppføringene har også fått et felt for fødselsdag.

Thunderbird 3 Beta 1 skal nå være integrert med søkesystemet i Windows Vista. Første gang Thunderbird startes, vil programmet spørre om dets indekseringssystem skal installeres på Windows Vista og om e-post og nyhetsmeldinger i Thunderbird skal vises i søkeresultatene til Windows Vista.

På Mac kan Thunderbird 3 Beta 1 importere fra Mail.app, lese adresseboken i Mac OS X og benytte Growl for å varsle om ny e-post.

I tillegg loves det at det skal går raskere å åpne meldinger lastet ned med IMAP. Dette oppnås ved at meldingene lastes ned i bakgrunnen. Dette skal også gi en bedre frakoblet opplevelse. Denne funksjonen kan aktiveres på for enkeltmapper, eller for samtlige mapper i en konto.

Thunderbird 3 vil forøvrig bygge på samme presentasjonsmotor som Firefox 3.1, Gecko 1.9.1.

En mer komplett oversikt over nyhetene i Thunderbird 3 Beta 1 finnes på denne siden.

Thunderbird 3 vil ikke lenger kunne installeres på Windows-versjoner eldre enn 2000, eller på Mac OS X eldre enn v10.4. Også Linux-utgaven stiller visse, nye krav.

Beta 1 av Thunderbird 3 er tilgjengelig på en rekke språk på denne siden.

Det planlegges i alle fall én betaversjon til før den første lanseringskandidaten gis ut.

    Les også:

Til toppen