Nå blir OS X-appene mer interaktive

Force Touch åpent for alle.

Nå blir OS X-appene mer interaktive
Force Touch åpner for mer funksjonelle applikasjoner. Nå kan vi vente oss flere slike. Bilde: Apple

I går kveld slapp Apple den nye versjonen av OS X Yosemite-operativsystemet, med versjonsnummer 10.10.3. 

Det er flere forbrukerrelevante nyheter inkludert: En helt ny bilde-app, for eksempel. Nye Photos erstatter gode, gamle iPhoto, og gir mer sømløs synkronisering med iCloud, bedre organisering og mange nye muligheter for redigering av bilder. 

Det foreligger også en rekke forbedringer til ytelse og stabilitet, blant annet skal Wi-Fi-tilkoblingen bli mer stabil under flere bruksscenarioer. 

Oppdateringen inkluderer også flere relevante sikkerhetsfikser, blant annet for det omtalte personvern-problemet i Safari, der ikoner for nettsteder besøkt i privatmodus ble lagret i en logg synlig for alle. Dette skal ikke lenger skje.

Les også: Denne feilen gjør Safari usikker.

For utviklere bringer oppdateringen med seg en viktig nyhet: Det åpnes nemlig for fullt bruk av den nye Force Touch-funksjonen som kommer med nye MacBook Pro og den slankeste MacBooken som lanseres i morgen. Force Touch betyr at maskinenes trackpad kjenner igjen grader av berøring og kan gi haptisk tilbakemelding. Samtidig trykkes den ikke inn fysisk.

Mer berøring

Apples egne applikasjoner har allerede støtte for ekstrafunksjoner via Force Touch, der man kan «trykke» på et ord i Safari for å få opp Wikipedia-definisjon eller styre avspillingen av video i QuickTime ved å trykke mer eller mindre hardt inn på styreflaten. 

Nå vil altså tredjepartsutviklere kunne bake inn funksjonaliteten i sine applikasjoner, noe som vil utvide nytten av Force Touch dramatisk.

Les også: – iPhone blir også «trykksensitiv».

For å være helt presis, det har allerede vært mulig å utvikle apper med Force Touch-støtte via betaversjoner av programvaren (den første ble sluppet tidligere i mars), men nå er APIene ferdige og tilgjengelige for alle. 

Den nyeste versjonen av Xcode, 6.3, med den nyeste versjonen av programmeringsspråket Swift, er nå også tilgjengelig for nedlastning for utviklere.