BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå blir PC-kort mindre og raskere

Arvtakeren til PC-kortene i bærbare PC-er vil komme på markedet denne måneden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. jan. 2005 - 10:05

Blant nyhetene Intels neste generasjon av Centrino-arkitekturen bringer med seg, er brikkesettet Alvisos støtte for ExpressCard. Dette er relativt ny standard som skal erstatte dagens PC-kort, ofte kalt PCMCIA etter handelsorganisasjonen som også står bak den nye standarden.

Dagens PC-kort er på størrelse med ganske tykke kredittkort. ExpressCard kommer i to størrelser, 75 mm x 5 mm x 34 mm eller 54 mm. En del små PC-er vil trolig bare støtte kort med den minste bredden.

Deler av teknologien som ligger til grunn for ExpressCard er velkjent. Hvert spor i vertsgrensesnittet må støtte en enkel PCI Express-fil (x1) som opererer med en datarate på 2,5 Gb/s i hver retning. I tillegg må vertsgrensesnittet støtte USB 2.0, inkludert High-Speed-versjonen, fullt ut. Kortprodusentene kan så velge hvilken av de to grensesnittene som er mest egnet for bruk sammen med kortet. Plug-and-play-funksjonalitet er en selvfølge.

Bruken av PC-kort er blitt redusert de siste årene. Utstyr som modem og nettverkskort er blitt standardutstyr i de bærbare maskinene, og annet tilleggsutstyr kobles like greit til USB- eller Firewire-portene.

Hva skal man så med ExpressCard?

Det er først og fremst de svært høye dataratene gjør ExpressCard interessant som et eksternt ekspansjonsgrensesnitt. Ingen alternative løsninger er i nærhetene av de 2,5 Gb/s ExpressCard kan levere i hver retning. Kortene kan i de fleste tilfeller forbli i PC-en under transport, og de kan monteres uten at PC-en må åpnes. Det er derfor ventet at også mange stasjonære PC-er, spesielt de med kompakt utforming, etter hvert vil bli utstyrt med ExpressCard-spor.

Foreløpig er det uklart hva slags type kort som skal kunne utnytte den økte båndbredden. Det nevnes kort for HDTV-mottak og raske lagringsenheter, men inntil videre vil det først og fremst erstatninger til dagens PC-kort som vil komme på markedet - typisk minnekortlesere og mer avanserte kommunikasjonsadaptere enn det som følger med PC-en. Disse produseres først og fremst for å forenkle utfasingen av dagens PC-kort.

Til Reuters sier Brad Saunders, formann i PCMCIA og seniorarkitekt i Intels gruppe for mobile plattformer, at ventes å bli annonsert mellom seks og ti bærbare PC-er med ExpressCart-grensesnittet denne måneden, de fleste i forbindelse med lanseringen av Sonoma, neste generasjon av Intels Centrino-plattform, som etter planen skal lanseres den 19. januar. Saunders mener at bærbare PC-er i minst to år framover vil være utstyrt med ett spor for ExpressCard og et spor for eldre kort.

ExpressCard kan også føre til billigere PC-produksjon. Siden grensesnittet ikke trenger noen separat kortkontroller og består av færre pinner som kan brekkes, mener Saunders at teknologien skal kunne gi en besparelse på mellom 5 og 10 dollar per PC.

PCMCIA angir at selve kortene i begynnelsen vil koste omtrent det samme som tilsvarende PC-kort, men at prisen ventes å falle etter hvert som markedet modnes.

Representanter for både HP og Dell i Sverige sier til svenske MikroDatorn at selskapene vil tilby bærbare PC-er med en viss støtte for ExpressCard.

Dell skal levere et antall nye modeller de kommende to månedene med støtte for både 34 millimeterskortet og PC-kort i det samme sporet. Det må da benyttes en adapter for å bruke ExpressCard.

HP vil støtte begge ExpressCard-størrelsene gjennom en dokkanordning. Først i neste generasjon av PC-er vil støtten være integrert i selve maskinene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.