FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå blir strømmehøyttalerne smarte

Libratone er først i Norden med å integrere Amazones kunstige intelligens.

Smart: Snart blir Zipp-høyttalerne fra Libratone smarte. De kan bruke Amazons AI Alexa via stemmekommandoer.
Smart: Snart blir Zipp-høyttalerne fra Libratone smarte. De kan bruke Amazons AI Alexa via stemmekommandoer.
2. sep. 2017 - 06:00

BERLIN (digi.no): Det er mange år siden høyttalere på batteri tok av, godt hjulpet av musikkstrømmetjenester. De fleste har Bluetooth-forbindelse, men noen har også innebygget wifi og kan brukes som selvstendige internettradioer, eller med tjenester som Spotify Connect.

På IFA i Berlin slapp danske Libratone nyheten om at noen av deres høyttalere nå også vil kunne brukes om smarthøyttalere. De integrerer Alexa – Amazons kunstige intelligens, som kan svare på alle mulige spørsmål og utføre tjenester.

Høyttalere koblet til AI

I det siste året har vi også sett fremveksten av smarthøyttalere, en utvikling som har vært ledet av Amazon med sine Echo-høyttalere. Her handler det ikke om å spille musikk, men å svare på spørsmål fra brukerne og koble til tjenester basert på stemmekommandoer. De var tidlig ute med å tappe sitt enorme datalager slik at all kunnskapen kan gjøres tilgjengelig gjennom talegrensesnittet Alexa. Riktignok må du snakke engelsk, men det har ikke hindret folk i å skaffe seg slike. Selv om hverken den eller andre konkurrenter er i salg her i landet.

Kamp om smarttronen

Hvem som vinner høyttalerslaget i det lange løp er ikke godt å si. Skulle vi gjette vil dette bli en kamp mellom Amazon og Google, men også Microsoft og Apple vil gjerne by på sine intelligente svartjenester. Amazon var tidlig ute med å åpne Alexa gjennom smarthøyttalere hjemme som lytter etter spørsmål og kommandoer. Google følger like etter og har fordelen av å kjenne hver av oss, kanskje mer enn vi egentlig liker. Uansett er det er stor fordel når du er på utkikk etter opplysninger.

Google har også meddelt at Home-høyttaleren kan brukes som en vanlig Bluetooth-høyttaler. Det var ikke slik i starten, og i så måte har de gått motsatt vei av Libratone. Uten å ha sammenliknet lyden tipper vi Libratone Zipp stikker av med seieren for de som ønsker best mulig lyd.

Uventet samarbeid: Nå skal Microsoft Cortana og Amazon Alexa snakke sammen

Skills

Den store forbrukerelektronikkmessen IFA går nå av stabelen i Berlin. (Arkivfoto, IFA 2016) <i>Foto:  Kurt Lekanger</i>
Den store forbrukerelektronikkmessen IFA går nå av stabelen i Berlin. (Arkivfoto, IFA 2016) Foto:  Kurt Lekanger

En av Amazons store suksesser med Alexa er at systemet kan kontrollere andre systemer. De kaller det skills, eller evner, og Alexa har nå mer enn 20 000 skills, alt fra shopping, ferieplanlegging, hvor lang tid det tar i sikkerhetskontrollen, diktere og sende SMS-er, kontrollere musikkstrømming, få matoppskrifter, være personlig trener og veldig mye mer, selv om mye bare er tilgjengelig i USA. Slike skills kan bli viktig for alle som vil lage produkter til smarte hjem.

– Vi oppgraderer programvaren i høyttalerne rundt fire ganger i året og da introduserer vi forbedringer, som evnen til å bruke Alexa. Den kommer snart til alle som har kjøpt Zipp og Zipp Mini etter vi introduserte dem i 2015. Og det vil ikke koste noe. Det gjør at vi blir først med slike smarte høyttalere i Norden. Amazon selger ikke sine Echo-høyttalere her ennå, sier global produktdirektør i Libratone, Uffe Kjems Hansen. Han er på IFA for å utbasunere nyheten.

Mer enn Amazon

Libratone har ikke giftet seg med Amazon. Senere i år kommer det også en oppgradering til Apples Airplay 2 som gjør at høyttalerne kan snakke med Siri også. Airplay 2 gjør det mulig å ha multiromoppsett og man trenger ikke ha høyttalere av samme merke i alle rom. Det holder at de har wifi og støtter Airplay 2.

– Vi ser også på muligheten til å integrere Google talestyring. Det vil jo gjøre at flere AI-tjenester etter hvert kan svare på de samme spørsmålene, men du velger i appen hvem som skal svare.

I motsetning til med Amazons egne Echo-høyttalere vil ikke Libratone stå i lyttemodus hele tiden. Når du skal snakke med Alexa må du dobbeltklikke på høyttaleren. Det er kanskje ikke så rart siden hovedpoenget med høyttaleren har vært å spille musikk. Skulle den lytte som en Echo-høyttaler måtte man skrike til den når den spilte.

Libratone blir neppe alene om å integrere smart-tjenester i høyttalerne. Når neste IFA går av stabelen vil nok mange andre ha kommet etter.

Vi har prøvd Amazon Echo, som benytter Alexa: Slik fungerer Amazons taleassistent i Norge »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.