FINTECH

Nå er det mulig å kjøpe Bitcoins i minibank i Oslo: – Har blitt veldig populært

Mikrobanken er plassert i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i kjøpesenteret Kiellands hus sentralt i Oslo. På verdensbasis finnes det omtrent 1300 slike maskiner.
Mikrobanken er plassert i kontorfellesskapet The Kasbah Hub i kjøpesenteret Kiellands hus sentralt i Oslo. På verdensbasis finnes det omtrent 1300 slike maskiner. Bilde: Blockbridge
26. juni 2017 - 20:00

Digitale valutaer har hatt en ekstrem vekst det siste året. Stadig flere nordmenn ønsker å ta del i prisfesten, men komplekse kjøpsprosesser har satt en brems på salget. Derfor plasseres det nå ut en «Mikrobank» for digital valuta i Kiellands hus i Oslo. 

Går alt som planlagt vil åtte nye mikrobanker plasseres rundt om kring i norske storbyer i løpet av 2018.

– Stadig flere automater settes ut i verden, og det har blitt et populært tilbud for å skaffe seg kryptovaluta. Mange synes det tekniske ved kjøp av den digitale valutaen er vanskelig, så da tenkte vi at det var på tide å få på plass en automat i Oslo, sier Haavard Ostermann til digi.no.

2 533 dollar for én Bitcoin

Han er en av tre medeiere i selskapet Blockbridge som eier Oslo-automaten, som nå er inne i en testperiode.

Aldri før har Bitcoin vært like mye verdt som den er i dag. Mandag koster den digitale valutaen 2 533 amerikanske dollar. Til sammenligning koster en unse (27 gram) gull 1 240 dollar. 

Da digi.no skrev at analytikerne var optimistiske for en varig kursoppgang i februar, kostet kryptovalutaen rundt 1 200 dollar. Siden da har den bare fortsatt å stige.

Entusiaster står bak

Ostermann jobber til vanlig som jurist i Finansforbundet, men er veldig opptatt av blokkjedeteknologi på fritiden. 

Haavard Ostermann jobber til vanlig som jurist i Finansforbundet, og engasjerer seg sterkt i kryptovaluta. <i>Foto: Finansforbundet</i>
Haavard Ostermann jobber til vanlig som jurist i Finansforbundet, og engasjerer seg sterkt i kryptovaluta. Foto: Finansforbundet

– Jeg har fulgt kryptovalutamarkedet siden Bitcoins ble stort i 2013-14. Nå tenkte vi at tiden var moden for at vi fikk en mikrobank i Norge. Bitcoins kommer til å bli en viktig del av verdensøkonomien fremover. Å få denne automaten på plass er et viktig steg på veien til å gjøre kryptovaluta tilgjengelig for allmenheten, sier Ostermann til digi.no.

For å kjøpte Bitcoins mater du automaten med kontanter, som så sjekker med de store digitale børsene hva den aktuelle kursen er.

«Graver» ut Bitcoin i Kina

Kryptovaluta blir så kjøpt, og overført til din digitale lommebok.

Hele prosessen tar rundt ett minutt. 

Da den digitale valutaen ble introdusert i 2010 kostet én Bitcoin seks amerikanske cent. Men enorm etterspørsel har fått kursen til å stige i værs.

I Kina satses det massivt på digitale gullgruver. Mellom 60 og 70 prosent av Bitcoin-utvinningen skjer i Østen. Hver eneste dag står gigantiske serverfarmer i den kinesiske byen Mabian i Sichuan-provinsen i høygir for å produsere Bitcoin.

Litecoin og Ethereum

Her jobber arbeiderne 24 timer i døgnet, hele året igjennom. En serverfarm kan produsere 50 Bitcoins om dagen – rundt én million norske kroner. China Money Network skriver at billig vannkraft gjør affæren svært kostnadseffektiv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Foreløpig leveres det bare Bitcoins ved Oslo-automaten, men planen er at tilbudet skal utvides til flere digitale valutaer.

Maskinen har vært i drift siden mandag 19. juni. Nå står den inne i et kontorfellesskap, men flyttes ut på kjøpesenteret når det formelle er på plass i løpet av sommeren. <i>Foto: Blockbridge</i>
Maskinen har vært i drift siden mandag 19. juni. Nå står den inne i et kontorfellesskap, men flyttes ut på kjøpesenteret når det formelle er på plass i løpet av sommeren. Foto: Blockbridge

Blant disse finner vi Litecoin og Ethereum. 

– Tilbudet utvides i august når det tekniske er løst, forteller gründer Ostermann til digi.no.

1 300 automater på verdensbasis

Automaten for uttak er levert av tsjekkiske General bytes. Selskapet har spesialisert seg på minibankløsninger for kryptovaluta siden 2014.

På verdensbasis finnes det omtrent 1 300 slike maskiner. 

– Siden det ikke er noen norske leverandører av disse løsningene, ble vi nød til å se til utlandet for å finne en passende automat. Det finnes mellom fire og fem store leverandører der ute, og valget falt altså på General Bytes, sammenfatter Ostermann. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.