BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå er utvikler-Firefox lansert

Slik feirer nettleseren ti år.

Firefox Developer Edition erstatter Aurora-kanalen.
Firefox Developer Edition erstatter Aurora-kanalen. Bilde: Skjermbilde

Den 9. november 2004 ble den første versjonen av Firefox lansert.

Det var på mange måter en milepæl i internett-historien. Nettleser-markedet hadde for lengst stagnert, etter at Microsofts Internet Explorer fullstendig raserte markedsandelene til Netscape. Explorer ble den dominerende nettleseren som samtidig fremstod som tung, lite kompatibel og med lite rom for innovasjon. Markedet var modent for en frisk pust.

Mozilla-prosjektet stammet fra Netscape, som opprettet denne avdelingen for å jobbe med åpen kilde-versjonen av Netscape Communicator. Etter hvert ble Mozilla til en ikke-for-profitt-organisasjon med bidrag fra mange andre organisasjoner og entusiaster. Det å skape en alternativ nettleser med fokus på åpenhet og fleksibilitet ble hovedmålet. Allerede i 2002 ble den aller første versjonen av Mozilla-nettleseren sluppet, og samtidig ble det jobbet med Phoenix - prosjektet som til slutt skulle bli til Firefox.

Phoenix skiftet senere navn til Firebird, før man ble enig om Firefox, og etter en omfattende reklamekampanje ble versjon 1.0 sluppet i november 2004. Resultatet var over 100 millioner nedlastnigner på under ett år.

Man skal ikke undervurdere hvor viktig Firefox-suksessen ble for åpenhet på nettet, og Mozilla minner om at de forblir den eneste utvikleren av nettlesere som er uavhengige og ikke er en del av et priopretært økosystem, samt er genuint opptatt av å gjøre webben bedre for alle.

Det bringer oss til Firefox Developer Edition, som nå er sluppet. Denne hevdes å være den første nettleseren skapt spesifikt for utviklere, og som skal strømlinjeforme prosessene knyttet til utvikling.

Den utviklersentriske nettleseren har et mørkt grensesnitt og enkel tilgang til diverse verktøy.
Den utviklersentriske nettleseren har et mørkt grensesnitt og enkel tilgang til diverse verktøy. Bilde: Skjermbilde

Til og med utseendet, med sine mørke farger, skal passe sammen med andre utviklingsverktøy, som gjerne bruker mørke fargetemaer.

Nettleseren inkluderer flere verktøy som skal gjøre utvikling lettere. Valence er verktøyet som knytter utviklingen mot andre nettlesere. Det er fokus på mobil utvikling, og per i dag er Safari på iOS og Chrome på Android støttet, med muligheter for flere nettlesere på sikt. WebIDE gjør det lett å designe apper for Firefox OS, man skal kunne lage nye applikasjoner fra forhåndsdefinerte maler, eller endre på allerede eksisterende kode. Alle prosessene finner sted i én nettleser, i stedet for å kreve eksterne applikasjoner og plugins.

Developer Edition har også innebygd modus for responsivt design, debugging av JavaScript-kode, muligheter til å gå gjennom HTML og CSS av alle nettsider, og mye mer.

Den nye Firefox-versjonen erstatter Aurora-kanalen hos Firefox, og det betyr at nettleseren vil få nye funksjoner hver sjette uke.

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.