BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå får Android tyverisperre

Lollipop blir langt sikrere.

Nye Android Lollipop blir mye sikrere enn før.
Nye Android Lollipop blir mye sikrere enn før. Bilde: Google
16. okt. 2014 - 14:17

Google forsøker å øke sikkerheten ytterligere med Android Lollipop, den ferskeste versjonen av operativsystemet, som vil rulles ut for brukerne i løpet av den nærmeste tiden.

Èn av de mer interessante sikkerhetsfunksjonene er det at Lollipop vil inkludere en såkalt «kill switch», som vil gjøre enheten ubrukelig for tyver.

Tidligere i sommer innførte staten California en lov som krever at alle smartmobiler produsert etter 1. juli 2015 må ha funksjonalitet som lar brukerne låse eller fjernslette enhetene. Dette skal også være aktivert fra starten av, ikke aktiveres av brukeren selv.

Apple har allerede innført slik funksjonalitet i iOS 7, som kan låse telefonen hvis den blir stjålet, og i den nyeste versjonen, iOS 8, er den aktivert i utgangspunktet.

Google introduserer noe tilsvarende i Lollipop - det er allerede mulig å fjernlåse Android-telefoner i tilfelle tyveri, og Lollipop krever at man taster inn et passord før telefonen kan tilbakestilles. Det betyr at en potensiell tyv ikke vil kunne slette personlig data fra telefonen før vedkommende eventuelt selger den videre.

Lollipop krypterer også brukerdata som standard, slik at det totalt sett fremstår som et ganske sikkert operativsystem. Spørsmålet forblir hvor raskt brukerne oppdaterer til den nyeste Android-versjonen.

Googles variant av «kill switch» er imidlertid fremdeles frivillig, og krever at brukeren aktiverer beskyttelsen selv. Det oppfyller ikke kravene til California-loven, og siden det er lite trolig at Apple og Google vil lage egne versjoner av operativsystemene sine for California, er problemstillingen relevant for oss alle.

Etter at Apple introduserte sine sikkerhetsrutiner i 2013, falt antallet tyverier av iPhones dramatisk i byer som London, San Francisco og New York, mens antallet stjålne Samsung-mobiler steg. Microsoft har også lovet å bake inn slik funksjonalitet i Windows Phone 8.1 innen sommeren neste år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.