PERSONVERN

Nå går Max Schrems etter Google: Anmelder ulovlig sporing av Android-brukere

Klages inn til det franske datatilsynet. Schrems mener at IT-giganten gjør seg skyldig i GDPR-brudd ved å kartlegge Android-brukere uten deres samtykke. Google har ingen kommentarer til anklagene.

Maximilian Schrems (33) er aktivist og grunnlegger av personvernorganisasjonen None of Your Business (NOYB).
Maximilian Schrems (33) er aktivist og grunnlegger av personvernorganisasjonen None of Your Business (NOYB). Illustrasjon: NOYB
Louise Olifent, Version2.dk
9. apr. 2021 - 10:41

Den østerrikske personvernaktivisten Max Schrems har klagd Google inn for det franske datatilsynet, dette med bakgrunn i at hans organisasjonen None of Your Business (NOYB) mener at teknologikjempen bedriver ulovlig overvåkning av Android-brukere, uten deres samtykke. Det skriver Financial Times.

Mobilenhetene genererer unike annonse-ID-er, som Google og tredjeparter benytter til å følge brukerens nettleser-adferd. Ifølge NYOB så bryter Google med EUs personvernlovverk ved generere slike koder uten å eksplisitt få brukernes samtykke først.

Oppfordrer til granskning og bøter

Det franske tilsynet blir oppfordret til å granske Googles sporingspraksis, og de blir oppfordret til å dele ut bøter hvis virksomheten bryter loven.

– Via disse skjulte identifikatorene på telefonen din kan Google og tredjeparter spore brukere, uten deres samtykke, forteller Stefano Rossetti, personvernadvokat hos NYOB til Financial Times.

Juristen sammenligner praksisen med å ha et pulver på dine hender og føtter, som etterlater spor om alt du foretar deg på din mobiltelefon.

NOYB åpnet en lignende klagesak i november 2020, da ved å angripe Apples sporingspraksis. Den klagen er fortsatt til vurdering hos datatilsynene i Spania og Østerrike. Apple har avfeid NOYBs påstander som «faktuelt ukorrekte».

Google har ikke ønsket å kommentere på saken overfor Financial Times.

Denne nyhetsartikkelen ble først publisert på danske Version2/Ingeniøren, og gjøres tilgjengelig på norsk gjennom vår samarbeidsavtale med Teknologiens mediehus/Ingeniøren.

Hvis vedtaket fra Datatilsynet blir stående, blir det vanskeligere for selskaper som Grindr å konkurrere mot andre tilbydere av sammenlignbare tjenester som ikke assosieres med LGBTQ+-fellesskapet, mener Kelly Peterson Miranda i Grindr.
Les også

Grindr går til sak for å forsvare brukernes rettigheter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.