BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du selv sjekke etter spionvare

Gratis program skanner maskinen.

Detekt gjør det enklere å oppdage potensiell overvåkning av datamaskinen.
Detekt gjør det enklere å oppdage potensiell overvåkning av datamaskinen. Bilde: IFC Images / Alamy/All Over Press
24. nov. 2014 - 15:52

Spionvare er et problem, og nå har flere organisasjoner gått sammen for å gjøre det litt enklere å bli kvitt det.

Et verktøy kalt Detekt kan lastes ned gratis og brukes til å skanne en Windows-maskin for blant annet Fin Fisher og Hacking Team RCS, programvare som har vært i bruk for å overvåke maskiner til journalister, aktivister og andre utsatte personer.

Denne type spionprogrammer kan brukes til å lese eposter, avlytte videosamtaler eller chattelogger, eller til og med aktivere mikrofon og videokamera uten at brukeren vet om det.

Skanneverktøyet, Detekt, ble utviklet av sikkerhetseksperten Claudio Guarnieri, og støttes av organisasjoner som Amnesty International, Privacy International og Electronic Frontier Foundation.

Utgiverne påpeker at Detekt ikke kan garantere hundre prosent sikkerhet, selv om det har vist seg til å fungere godt under testing. Det advares også at utviklerne av spionprogramvare kan oppdatere sine programmer til å bli usynlige for Detekt, så selv om skanningen friskmelder maskinen, kan man aldri være helt sikker.

Det er uansett en relativt enkel måte å forsikre seg om at datamaskinen man bruker ikke er fylt med spionprogrammer. Alt som kreves er å koble den aktuelle maskinen fra nettet, skru av eventuelle antivirus-programmer, og sette i gang skanningen. Deretter får man advarsel om spionvare er funnet.

Skulle Detekt oppdage skummel programvare, anbefales det å øyeblikkelig slutte å bruke maskinen, og eventuelt ta kontakt med eksperter som listes på denne siden.

Detekt slippes som åpen kilde, slik at andre sikkerhetseksperter kan eventuelt bygge videre på det. Utgiverne påpeker at det viktigste for dem er å øke bevisstheten rundt truslene med ulovlig overvåking av individer.

Det er også verdt å merke seg at verktøyet per i dag ikke fungerer på Windows 8.1-maskiner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.