BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du teste Microsofts nye nettleser

Project Spartan følger med nattens utgave av Windows 10.

Project Spartan gjør det blant annet mulig å skrive og lagre notater direkte på websidene som vises.
Project Spartan gjør det blant annet mulig å skrive og lagre notater direkte på websidene som vises. Bilde: digi.no
31. mars 2015 - 09:25

Microsoft kunngjorde i natt at selskapet har kommet med den første offentlig tilgjengelige testutgaven av Windows 10 hvor også en tidlige utgave av Microsoft nye nettleser er inkludert. Som kjent kalles den foreløpig for Project Spartan, men dette skal ikke være det endelige navnet.

Den nye Windows 10-utgaven har build-nummer 10049 og kan lastes ned på samme måte som tidligere testversjoner. Den krever dog at man har valgt hyppige oppdateringer i operativsystemet. Nyhetene i denne utgaven består ellers for det meste av feilrettinger. Flere detaljer finnes her.

Project Spartan

Den nye nettleseren til Microsoft er ny på de fleste måter. Den har et nytt brukergrensesnitt hvor det gis mer plass til selve innholdet enn i Internet Explorer. Nettlesere skal også gjøre det enkelt å oppdage, lese og dele innhold.

Nettlesermotorer: Microsoft har ombestemt seg 

Under skallet har Project Spartan den nye nettlesermotoren EdgeHTML, som allerede bringer med seg støtte for langt flere webteknologier enn det som støttes av Internet Explorer, samtidig som at en del gammelt åk har blitt kastet ut. Dette er Microsofts nettleser for framtiden, og den skal oppdateres hyppig slik at det ikke lenger alltid vil være slik at det er Microsoft som «kommer sist til timen» med støtte for ny webteknologi. Det kan føre til at ny webteknologi kan tas i bruk raskere enn det som har vært tilfellet til nå.

I denne nyeste versjonen har Microsoft fått på plass støtte for <img srcset>-attributtet for responsive bilder.

Bistand fra Adobe: Hjelper Microsoft med nettleseren 

Ny funksjonalitet

Project Spartan skal tilby både en egen lesemodus, Reading View, og Reading List, en ny funksjon for å samle alt man ønsker å lese, eventuelt også å lagre websiden eller PDF-dokumentet lokalt for frakoblet lesning.

I nettleseren skal brukere også kunne skrive notater direkte på sidene, en funksjonalitet som kalles for «inking». Disse notatene kan deretter deles med andre via e-post eller sosiale medier. De kan også lagres til OneNote.

Microsofts personlige, digitale assistent, Cortana, er også integrert i Project Spartan. Ifølge Microsoft skal den kunne bidra til enklere surfing på nett, ved å tilby hjelp på de riktige tidspunktene. Det har gått noen år siden Clippy skulle gjøre det samme i Office, så det er grunn til å håpe at Cortana er mer hjelpsom enn forstyrrende.

Foreløpig er Cortana bare tilgjengelig i den amerikanske utgaven av Windows 10 Technical Preview.

Cortana har fått en sentral plass i Microsoft nye nettleser. Her kommer den personlige assistenten med mer informasjon om innholdet brukeren ser på i nettleseren.
Cortana har fått en sentral plass i Microsoft nye nettleser. Her kommer den personlige assistenten med mer informasjon om innholdet brukeren ser på i nettleseren. Bilde: digi.no
 

Internet Explorer

Internet Explorer skal også følge med lanseringsversjonen av Windows 10. Foreløpig støtter den både den Trident-motoren og EdgeHTML, men støtten for EdgeHMTL skal etter hvert fjernes. Tanken er at Internet Explorer bare skal brukes i forbindelse med gamle webløsninger som ikke støttes av andre nettlesere.

Project Spartan vil etter alt å dømme bare bli tilgjengelig i Windows 10. Det betyr at i framtiden må brukere av eldre Windows-utgaver måtte bruke en nettleser fra en annen leverandør enn Microsoft for å være sikker på at nyere nettsteder og webapplikasjoner fungerer. Pc-er med Windows 7 eller nyere vil i mange tilfeller gratis kunne oppgraderes til Windows 10, men det er ikke alle som kan eller ønsker å gjøre dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.