Nå kan du teste Mozillas Flash-avspiller

Et skritt næmere en verden uten Flash.

Nå kan du teste Mozillas Flash-avspiller
Mozillas Shumway skal gjøre det mulig å spille Flash-innhold også hvis Flash forsvinner helt. Bilde: Marius Jørgenrud

Flash-avspilleren er ikke spesielt populær, mildt sagt, og stadig flere aktører beveger seg vekk fra teknologien mens de omfavner andre, lettere og mer kompatible standarder.

Det finnes likevel fremdeles mye Flash der ute, og Mozilla har i noen år jobbet med en teknologi som skal kunne rendre Flash-innhold enkelt og effektivt uten at man har Flash installert.

Prosjektet heter Shumway og har vært i arbeid i noen år, det har også vært inkudert i de eksperimentelle nightly-versjonene av Firefox-nettleseren en god stund. Dermed har teknologien vært tilgjengelig til noen få modige, og dessuten har den ikke vært aktivert.

Nå er den det - Shumway-støtten ble skrudd på før helgen, slik at man kan faktisk oppleve Flash-avspilling uten Flash på Firefox.

Lite funksjonelt foreløpig

Teknologien kommer med begrensninger: Shumway fungerer fortsatt kun på Firefox Nightly, og kun på Windows Vista og eldre samt OS X. Og kun på en håndfull videoer, nemlig reklamevideoer som ligger hos Amazon.com. Ikke det bredeste utvalget, med andre ord.

Litt av poenget er at mens Flash er på vei ut fra de fleste moderne nettsider, finnes det fortsatt mye historisk relevant innhold på nettet som bruker Flash, og som mulighens aldri vil bli oppdatert. Hvis Flash-innhold en dag skulle forsvinne helt, kan Shumway bli et relevant alternativ for å fortsatt kunne spille av gammelt innhold. Mozillas Chris Peterson, som har ansvaret for Shumway, skriver det selv på nettstdet Hacker News.