Nå lanserer Amazon sin egen mobil

Enda en måte å handle mer fra Amazon på.

Nå lanserer Amazon sin egen mobil
3D-grensesnittet til Fire Phone kan for eksempel brukes i kart-applikasjonen. Bilde: Amazon

Det har vært forventet, og ryktene stemte: Onsdag kveld viste nettgiganten Amazon frem sin første smartmobil, Amazon Fire Phone.

Amazon har fra før hatt suksess med sine Fire-nettbrett, og har også forsøkt seg på TV-bokser. Smartmobiler er et annerledes marked, og det er ikke nødvendigvis lett for nye aktører å etablere seg.

Du skal først og fremst alltid fristes til å kjøpe Amazon-innhold.
Du skal først og fremst alltid fristes til å kjøpe Amazon-innhold. Bilde: Amazon

Styrken til Fire Phone er imidlertid øyeblikkelig tilgang til Amazons store utvalg av nett-tjenester. Amazon-innhold står i sentrum, med applikasjoner som gir rask adgang til Prime-tjenestene med video og musikk, innebygd X-Ray-system for tilleggsinformasjon om innholdet, funksjoner som lar deg streame video til TV og som bufrer videoklipp du kanskje ønsker å se via Amazons algoritme for anbefalinger. Det er selvsgagt også mange muligheter for lesing av bøker, og et system som lar deg skifte mellom lese- og høremodus.

Videre får alle som kjøper telefonen gratis tilgang til en ny nettskytjeneste for bilder tatt med mobilen.

Det introduseres også noe som heter Firefly - det er et verktøy som skal kunne lese og identifisere alt man peker på, enten det er objekter, videoklipp eller musikk. Ifølge Amazonsjefen Jeff Bezos skal Firefly kunne kjenne igjen opptil 100 millioner produkter. Og målet er naturligvis at man skal kunne kjøpe de ønskede produktene rett via Amazons nettbutikker.

Firefly aktiveres gjennom kameraknappen, og prosessen skal være øyeblikkelig. Firefly vil også kunne lese tekst for å skanne visittkort eller skilt, og Amazon vil tillate tredjepartsutviklere å utvikle egne applikasjoner som bruker Firefly.

Mobilen har også innebygd Amazons brukerstøtte kalt Mayday, som gir rask tilgang til hjelp hvis nødvendig.

Fire Phone har et eget grensesnitt som kjører oppå Android.
Fire Phone har et eget grensesnitt som kjører oppå Android. Bilde: Amazon

Som smartmobil har Fire Phone et par øvrige, unike funksjoner. Kameraet har 13 megapiksler, og ifølge Bezos er det bedre enn iPhone 5S og Samsung Galaxy S5 uansett bruksområde. Ikke nok med det, det finnes fire frontkameraer, og disse leser hvor brukerens hode befinner seg. Basert på dette gjøres grensesnittet mer levende med diverse 3D-effekter, som forandrer seg dynamisk og gir en opplevelse av dybde. Denne teknologien bruker også bevegelser til å utføre visse funksjoner som å skrolle nedover nettsider. Jeff Bezos sier at Amazon har jobbet med å perfeksjonere denne teknologien i en årrekke.

Høyttalerne skal også være bedre enn de fleste smartmobiler, og det følger med hodetelefoner som Bezos lover ikke skal krølle seg.

Slik sammenligner Amazon kamera-kvaliteten.
Slik sammenligner Amazon kamera-kvaliteten. Bilde: Amazon

I likhet med Fire-nettbrettene bygger også Fire Phone på Android, med et spesialtilpasset Fire OS-grensesnitt.

Fire Phone har en 4,7 tommers skjerm med HD-oppløsning, 2,2 GHz firekjerners prosessor og 2 GB med RAM. Amazon skryter også av konstruksjonen og utformingen av mobilen, som skal være meget holdbar.

Som med så mange andre Amazon-enheter er også Fire Phone foreløpig kun tilgjengelig i USA, der den slippes i juli i utgaver med 32 og 64 GB lagring.