– Nå må Flash dø

Facebooks sikkerhetssjef krever at Adobe tar et tak.

Det er på tide å sette en dato for når Flash fjernes fra weben, mener Alex Stamos.
Det er på tide å sette en dato for når Flash fjernes fra weben, mener Alex Stamos. Bilde: Skjermbilde
14. juli 2015 - 09:20

Adobes Flash har ikke hatt det lett den siste tiden. Bare i løpet av uken som gikk ble det påpekt flere sikkerhetshull i programvaren, som kom frem i etterkant av det massive innbruddet hos spionselskapet The Hacking Crew.

Adobe så seg nødt til å fikse ett sikkerhetshull nokså øyeblikkelig, og rett etterpå ble to nye svakheter kjent. Det ble selvsagt lovet fikser til disse også.

Les mer: Fant «et av de vakreste Flash-sårbarheter».

En sikkerhetsekspert som tydeligvis ser seg lei av hele debatten rundt Flash er Alex Stamos, som nylig ble hentet inn som sikkerhetssjef hos Facebook.

Stamos er respektert i sikkerhetskretser og har hatt flere stillinger i bransjen før han kom til Facebook i juni i år.

Han la nylig ut en twitter-melding der han oppfordrer Adobe til å sette en dato der Flash blir tatt livet av, slik at alle nettlesere kan bli kvitt tillegget samtidig.

Må ha en dato

Selv om det skulle være 18 måneder fra nå, skriver Stamos, er det uansett nødvendig med en fast dato slik at man kan oppgradere hele økosystemet samtidig.

Les også: Ny Chrome gir kontroll over Flash.

Bransjen har lenge vært kritisk til Flash, helt siden Steve Jobs skrev et åpent brev der han forklarte hvorfor programvaren ikke vil støttes på iOS-enheter noensinne. Han påpekte ytelse, sikkerhet og batterilevetid som de viktigste utfordringene, og i løpet av de påfølgende årene har ikke opinionen endret seg noe særlig.

Stadig flere aktører beveger seg også vekk fra Flash, for bare noen måneder siden gikk blant annet YouTube endelig for fullt over til HTML5.

Også Mozilla har tydeligvis fått nok, og blokkerer nå Flash i Firefox.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.