– Nå skal Apple bli «yngre»

Steve Jobs var en kriger. Tim Cook er det motsatte, sier kilder.

– Nå skal Apple bli «yngre»
Mer åpenhet, men mindre fokus? Tim Cook ønsker å fornye Apple, skriver Wall Street Journal. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

Tre år etter at Tim Cook tok over ledelsen av Apple begynner hans visjon å komme frem i lyset, skriver Wall Street Journal i en artikkel som oppsummerer Cooks karriere så langt.

Avisen påpeker at Cook gjort en del endringer med Apple de siste par årene, men at disse har vært lite fremtredende. Det er først i våres at de virkelig merkbare veivalgene kommer for dagen.

Wall Street Journal påpeker hendelser som det høyprofilerte oppkjøpet av Beats for enorme tre milliarder dollar, og ansettelsen av den erfarne butikksjefen Angela Ahrendts som tydelige tegn på at Apple er i ferd med å forandre seg.

Flørter med utviklere

Det mest synlige tegnet på det nye, mer åpne Apple var kunngjøringen av nye iOS 8, som er mer imøtekommende enn noensinne. Det kommende operativsystemet for mobile plattformer blir mer tilgjengelig for tredjepartsutviklere og mindre lukket enn før.

Wall Street Journal skriver at kontrasten mellom Cooks lederstil og den avdøde Steve Jobs er markant. Cook beskrives som mer tilgjengelig og lettere å ha med å gjøre. Cook skal være mer involvert i flere aspekter av selskapet enn det Jobs var – Jobs skal angivelig mest ha brydd seg om å skape gode produkter.

En tidligere ansatt karakteriserer Jobs som en sjef for krigstid, mens Cook er blir betegnet som en fredens leder.

Fornyer

Cooks planer for fremtiden inkluderer derfor også flere utskiftninger i selskapets styre. I korte trekk skal styret fornyes: Dagens styremedlemmer skal være kjent for å være lojale til Jobs og seks av dem er eldre enn 63 år. Fire skal ha vært med i styret i over ti år, og to av dem har vært med siden sent 1990-tall. Det er den tidligere sjefen for programvareselskapet Intuit, Bill Campbell, samt Millard Drexler, sjefen for butikkkjeden J. Crew Group.

Cook forsøker etter sigende aktivt å rekruttere yngre styremedlemmer.

Ikke «laserfokus»?

Ikke alle i selskapet skal være like begeistret for den nye retningen. Steve Jobs skal ha vært kjent for å være vanskelig og lite tilgjengelig, men samtidig ekstremt fokusert på feilfrie produkter. Flere ansatte frykter at Tim Cook har mindre fokus, er mindre perfeksjonistisk og involverer seg mindre i utvikling. Cook har gitt stadig mer ansvar til flere - som designsjefen Jonathan Ive, som nå også jobber med programvare, programvareingeniøren Craig Federighi, markedssjefen Phil Schiller og Eddy Cue, som har ansvaret for internettbaserte tjenester.

Det forventes at Apple til høsten vil lansere en helt ny produktkategori, og det antas at det er den mye omtalte smartklokken. Dette vil antakeligvis bli Cooks første store sjanse å bevise at hans Apple har livets rett.

    Les også: