Test: apple

– Nå skal Apple satse stort på tv

Ny boks full av funksjonalitet skal være rett rundt hjørnet.

– Nå skal Apple satse stort på tv
Ny Apple TV ventes i oktober, og den blir kraftigere, ha tredjepartsapplikasjoner samt en avansert fjernkontroll. Det skal også være begynnelsen på en større tv-satsning fra selskapet. Bilde: Apple

Neste uke er det duket for Apples store høstslipp, og vi kommer først og fremst til å se nye iPhone-modeller.

Det er imidlertid veldig mye som tyder på at vi også kommer til å se en helt ny modell av Apple TV, den første storoppdateringen til maskinvaren på mange år. Og det ser ut til at det blir et ganske ambisiøst produkt, kanskje det nærmeste vi kommer en skikkelig tv-satsning fra den kanten utenom et faktisk tv-sett.

Enheten er fortsatt ikke offisielt bekreftet, men det har over helgen kommet svært mange troverdige detaljer om hvordan nye Apple TV kommer til å bli.

Apper og strømming

Mye av poenget skal være å gjøre Apple TV til en fullverdig plattform, der brukerne vil kunne kvitte seg med tradisjonelle tv-pakker og gjøre seg uavhengige av kabeltilbydere, og i stedet bruke Apples egne strømmeløsning som vil gi tilgang til diverse tv-kanaler for én fast pris i måneden. Nye Apple TV skal være inngangsporten til en slik tjeneste, men selve løsningen kommer ikke før 2016 – og det er lite trolig av vi vil se den i Norge med det første.

Les også: Spotify vil bli videoleverandør

Utover dette skal den nye tv-boksen vært helt åpen for utviklere, og et utviklingssett skal gjøres tilgjengelig ved lansering. Samtidig skal maskinvaren være ganske kraftig, med en A8-prosessor, og dette kombinert med utviklertilgang kan resultere i noen spennende applikasjoner.

Apple vil etter sigende også gjøre nye Apple TV til en spillmaskin, riktignok med mer fokus på enkle, familievennlige titler, og for å gjøre dette mer tilgjengelig skal fjernkontrollen til den nye boksen støtte bevegelsesstyring. I tillegg skal den også ha en berøringsflate og knapper. Kontrolleren skal også fungere som mikrofon for Siri, som nå skal være integrert i Apple TV.

Den nye Apple TV-versjonen skal være en del dyrere enn dagens modell (som i Norge koster 699 kroner). Den skal også være noe større fysisk. Derfor skal dagens modell fortsatt være i salg som et inngangsprodukt, og det er meningen at strømmetjenesten som kommer i 2016 skal også fungere på den eldre varianten.

Les også: Apple Music-sjef slutter

Boksen skulle opprinnelig vises frem på WWDC-konferansen i juni, men dette skal ha blitt utsatt, i hovedsak for å polere og strømlinjeforme grensesnittet ytterligere. Og skal man tro kildene skal grensesnittet sørge for den mest elegante tv-opplevelsen hittil. Kombinert med et utvalg av tredjepartsapplikasjoner kan nye Apple TV virkelig bli et relevant produkt for hjemmeunderholdning, fremfor en «hobby» som dagens modell stadig vekk ble referert til.