UTVIKLING

Nå skal betaling på weben standardiseres

– Vi gjør netthandel enklere og sikrere, sier Operas utviklingssjef.

Lars Erik Bolstad i Opera gleder seg over at arbeidet med en webstandard for betaling i forbindelse med netthandel, nå er i gang.
Lars Erik Bolstad i Opera gleder seg over at arbeidet med en webstandard for betaling i forbindelse med netthandel, nå er i gang. Bilde: Opera Software
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. okt. 2015 - 07:24

W3C (World Wide Web Consortium) kunngjorde for en ukes tid siden etableringen av arbeidsgruppen Web Payments Working Group. Den er opprettet for å gjøre det enklere å «gå til kassen» og betale i nettbutikker. Arbeidsgruppen møttes for første gang i går, torsdag, i forbindelse med W3Cs årlige plenumsmøte, TPAC, som arrangeres i Sapporo i Japan denne uken.

Lars Erik Bolstad, sjef for forskning og utvikling i Opera Software, er tilstede i Sapporo og deltar i den nye arbeidsgruppen. Digi.no snakket med Bolstad etter at den første delen av møtet var over. Arbeidsgruppen møtes på nytt allerede i dag, lokal tid.

Må bli enklere og sikrere

Bolstad forteller at det stadig er økende omfang med netthandel. Det aller meste skjer på weben med nettlesere, siden denne aktiviteten i liten grad har flyttet over i apper.

– Likevel er det et generelt ønske om å gjøre hele betalingsprosessen enklere og sikrere for sluttbrukere, sier Bolstad, som viser til undersøkelser som i snitt forteller at 68 prosent av påbegynte handelsforsøk avbrytes etter at varer har blitt puttet i handlekurven, men før betalingen har blitt gjennomført.

Bolstad erkjenner at det kan være mange årsaker til dette, men mener at en del av årsaken kan være at mange synes det er tungvint eller vanskelig å taste inn leveringsadresse, kredittkortnummer og annen informasjon, ikke minst på mobiler, noe Opera Software er spesielt opptatt av.

Mangel på tillit kan være en annen årsak.

– Selv om det finnes unntak, må man i de fleste tilfeller oppgi kredittkortnummer til en mottaker som du ikke nødvendigvis føler deg helt trygg på, sier Bolstad.

Mange avbryter: Scroll og zoom plager nettbutikkene

Nytt API

Arbeidet til den nye arbeidsgruppen har kommet altfor kort til at Bolstad kan si noe helt klart om hvordan dette vil kunne løses. Men noen av målene er likevel klare. For selv om arbeidsgruppen er fersk, har det vært halvannet år med forarbeid til dette møtet.

– Et viktig mål er å innføre et nytt API (programmeringsgrensesnitt, journ. anm.), mest sannsynlig et JavaScript-API. Dette vil trigge en helt ny betalingsprosess hvor nettleseren vil være sentral i prosessen hvor man velger betalingsmetode, sier Bolstad.

Slike betalingsmetoder kan for eksempel være ulike kredittkort, Bitcoin, Paypal eller noe helt annet.

– I vår del av verden er veldig mye basert på kort. Men i en del av markedene hvor Opera Software har store brukerandeler, er det mange som verken har kort eller bankkonto. Vi er kanskje mer fokusert på løsninger som kan lanseres i disse landene enn de andre nettleserleverandørene, sier Bolstad.

– Der kan det være at vi kommer opp med litt andre betalingsmåter enn de andre, sier han.

Les også: Svindel på netthandel mer enn doblet

Formater

Han forteller videre at det i arbeidsgruppen i skal jobbes med å spesifisere meldingsformater, det websider trenger for å be om betaling, og det som trengs for å mottas som bekreftelse på at betalingen er utført.

I arbeidsgruppen er det deltakere fra både teknologiselskaper, som de fem store nettleserleverandørene, og fra finansnæringen, som ifølge Bolstad har litt andre tilnærminger enn nettleserleverandørene.

– Det at det er så stor interesse fra finansbransjen, gjør at det er grunn til å være optimist.

Tidkrevende

Selve standardiseringsarbeidet har blitt anslått å ta omtrent to år.

– Å få noe standardisert er i sin natur noe som tar lenger tid enn å få til noe hver for seg, sier Bolstad. Det betyr ikke at teknologien ikke vil bli tilgjengelig før dette. Trolig kan man begynne å eksperimentere med dette allerede om noen måneder, og prototyper ventes om seks til tolv måneder.

– Ingen skal sitte og vente på at spesifikasjonen skal bli standardisert. Det vil sikkert være produktlanseringer underveis. Men målet er at alle skal kunne støtte det samme API-et.

Bolstad sier han syns det er gledelig å se at arbeidet med dette endelig har kommet skikkelig i gang.

– Jeg tror dette kan bli noe som brukere flest virkelig vil legge merke til som en forbedring på weben.

De opprinnelige planene: Lager betalingsrammeverk for weben

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.