BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå skal det bli ny fart i Mozilla Thunderbird

Mozilla har i det siste fokusert lite på e-postprogrammet Thunderbird, men nå loves ny satsning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 2008 - 11:03

Mozilla er mest kjent for to produkter, nettleseren Firefox og e-postprogrammet Thunderbird. I fjor sommer ble det kjent at stiftelsen ville fokusere mer på Firefox og at utviklingen av Thunderbird skulle skilles ut og overføres til et nytt datterselskap.

    Les også:

Dessverre har denne overgangen tatt noe tid, og det har gått ut over vedlikeholdet av Thunderbird, også når det gjelder sikkerhetsoppdateringer. Thunderbird bygger på mye av den samme koden som Firefox, men mens Firefox nå er tilgjengelig i versjon 2.0.0.12, er den nyeste utgaven av Thunderbird versjon 2.0.0.9, som kom i november i fjor. Flere av de alvorlige sårbarhetene som ble fjernet fra Firefox med den siste oppdateringen, skal fortsatt finnes i Thunderbird.

I dag kunngjorde Mozilla at det nye datterselskapet, som har fått navnet Mozilla Messaging, er etablert. Det loves nå å bringe nytt liv til utviklingen av Thunderbird, og man har begynt å se på hva som skal komme i versjon 3 av e-postklienten.

Mozilla Messaging ledes av David Ascher, som også sitter i styret sammen med daglig leder for Mozilla Labs, Chris Beard, og sjefen i MySQL, Mårten Mickos.

Selskapet består nå av en håndfull utviklere, men skal få bidrag fra blant annet Sun og Qualcomm. Sistnevnte er i ferd med å basere Eudora-programmet på Thunderbirds kode.

I kunngjøringen om etableringen av Mozilla Messaging, sies det lite om Thunderbird 2, men desto mer om Thunderbird 3. Det er ventet at den første offentlige testversjonen av dette programmet vil gjøres tilgjengelig i løpet av få måneder, med en sannsynlig lansering av Thunderbird 3 innen utgangen av året.

Den viktigste nyheten i Thunderbird 3 vil være å utvide e-postklienten med kalenderfunksjonalitet. Dette vil skje ved å gjøre dagens kalenderutvidelse til Thunderbird, Lightning, til en integrert del av programmet.

I tillegg loves det foreløpig at den nye versjonen skal få langt bedre søkefunksjonalitet, enklere konfigurering og en rekke forbedringer av brukergrensesnittet.

På lenger sikt ønsker Ascher å gjøre Thunderbird til en virkelig integrert meldingssentral, ikke bare for vanlig e-post og nyhetsgrupper, som den støtter i dag, men også for ulike lynmeldingssystemer, IRC, blogging, IP-telefoni, SMS og lignende. Han nevner også muligheten til å integrere Thunderbird med meldingssystemene i sosiale nettverk som Facebook og MySpace. Det er webfunksjonaliteten hentet fra Firefox som skal gjøre dette mulig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.