Nå skal Watson analysere helse

IBM med ny storsatsning.

Nå skal Watson analysere helse
IBM Watson Health Cloud innebærer partnerskap med blant annet Apple og flere leverandører av medisinsk utstyr. Bilde: IBM

IBM vil at deres avanserte analyseverktøy Watson skal ta for seg helsesektoren. 

Målet er ikke beskjedent: Å samle sammen de enorme mengder medisinsk data som finnes på datamaskiner rundt om i verden, analysere, sortere og koble de sammen. 

Watson, som digi har skrevet om en god del ganger, skal bli en viktig brikke i dette. 

Nettskyen og analyseverktøyene skal brukes til å forstå all den dataen og gjøre den nyttig.

Les også: Investerer i tingenes internett.

Ifølge IBMs visesjef for forskning, John Kelley, kan helseindustrien endres permanent takket være størrelsen og skalaen på deres prosjekt. 

Planen er å sette av 2,000 ansatte til å jobbe med Watson for medisin. Navnet på produktet er Watson Health Cloud og hovedkvarteret vil være i Boston-området. Det innebærer også oppkjøp: IBM kjøper selskapet Explorys, som har tilgang til 50 millioner pasientjournaler fra hele USA og sitter på analyser relaterte til disse, samt Phytel, som driver med oppfølging av pasienter og tilbakemeldinger til leger.

Apple er med

Videre inngår IBM samarbeidsavtaler med tredjeparter. Først og fremst Apple. De to selskapene har allerede tett samarbeid når det gjelder bedriftssentriske applikasjoner for iOS, og planen er å integrere Watson-teknologier i Apples HealthKit og ResearchKit-verktøy. 

Dessuten skal IBM jobbe sammen med Johnson & Johnson, som produserer kne- og hofteproteser, og som skal bruke Watson til å forberede og følge opp pasienter, samt Metronics, som lager hjerte- og diabetesløsninger. De skal jobbe med å koble opp produktene sine mot Watson og samle inn anonym data om bruk av disse. Dette skal føre til bedre forståelse for hvordan implantatene fungerer.

Les også: Slik skal Watson ta svindlere.

Watson Health Cloud-økosystemet skal være åpent, slik at også andre selskaper og partnere skal kunne benytte seg av verktøyene og dataene. 

IBM har jobbet tett med sykehus og forskningsinstitutt, slik at analyseverktøyene er godt forberedt til å ta i mot og jobbe med helserelevant data. 

Watson har allerede blitt brukt mye til forskjellige analyseformål, men dette er første gangen verktøyet vil skreddersys til behovene av en spesifikk industri.