Nå snakker Statnett med Tyskland og Storbritannia om fiber på havbunnen

Før var det helt umulig.

Nå snakker Statnett med Tyskland og Storbritannia om fiber på havbunnen
Statnett er ikke lenger så fremmed for å legge fiber i undersjøiske kabler til Tyskland og Storbritannia. Men det må ikke skape vansker for strømforsyningen. Bilde: Statnett

I slutten av denne måneden skulle Nexia etter planen være klar med en rapport til støtte for Statnetts beslutning om ja eller nei til å putte fiber i den nye utenlandskabelen til Tyskland.

Arbeidet trekker ut i tid.

Årsaken er at Statnett ønsker å trekke både Tyskland og Storbritannia med i vurderingene.

Les også: Utenlandskabel uten fiber, men det er ikke for sent

Press

I dag er praksisen at Statnett legger fiber i første rekke for å dekke eget behov.

Både næringsliv og politiske krefter presser imidlertid på for at Statnett skal legge fiber samtidig som det strekkes nye kabler til kontinentet.

Målet er blant annet at den spirende industrien med grønne datasentre skal få tilgang til å leie mørk fiber.

Les også: Og det BLIR billigere for datasentrene

Forventninger

Det vil si at datasenteret og kunden har kontroll over kapasiteter og kvaliteter, ikke en teleoperatør. Det skal gi handlefrihet og lavere priser, som igjen kan gi norsk datasenterindustri mer konkurransekraft.

Det er også et ønske med flere muligheter til å unngå datatrafikk gjennom Sverige, med sin overvåking.

Statnett har i utgangspunktet vært skeptisk.

Årsaken er blant annet store avstander som kan gi behov for å forsterke signaler underveis - og potensielt gi vanskelig og kostbart vedlikehold og fare for brudd i strømforsyningen.

Etter at bredbåndsaktører har pekt på ny teknologi med lengre strekk uten forsterking, har Statnett vist mer vilje, og det har skapt forventninger.

Les mer: Alle venter spent på fiberrapporten

Tyskland først

Men avgjørelsen kommer ikke ennå.

– Vi jobber videre, blant annet med et noe utvidet oppdrag til Nexia. I tillegg har vi involvert partnerne i Tyskland og Storbritannia for at de skal få gjøre sine vurderinger, sier kommunikasjonssjef Christer Gilje hos Statnett.

Tyskland ligger først i løypa, med Nordlink-forbindelsen. Her samarbeider Statnett med den tyske systemoperatøren Tennet og investeringsbanken KFW.

– Hvordan opplever du responsen fra tysk side?

– Det er litt tidlig å kunne si så mye om det, ennå. Vi har nylig begynt å diskutere saken. Partnerne våre er kjent med problemstillingen og vil gjerne sette seg mer inn i dette, svarer Gilje.

Partene må bestemme seg før året er omme for at en tilleggsjobb med fiber ikke skal forsinke prosjektet.

Også UK

Også Storbritannia trekkes med. Her er det snakk om en ny forbindelse for strøm fra Rogaland, kalt NSN lLink.

På dette undersjøiske strekket på 730 kilometer har Statnett ansett fiber som en umulighet på grunn av avstanden. Nå setter man døra på gløtt.

– Vi er også i dialog med vår partner i UK, energiselskapet National Grid, om forutsetningene for en eventuell fiberkabel sammen med NSN Link, sier kommunikasjonssjefen til digi.no.

Les også: Det mystiske kjøleproblemet i datasenteret hos Telenor