Nå støtter YouTube kule-videoer

Med norsk selskap som lanseringspartner.

Nå støtter YouTube kule-videoer
Bilde: YouTube/Making View

Fredag i forrige uke åpnet YouTube for opplasting og avspilling av 360-grader videoer, det vil si videoer hvor brukeren kan se i forskjellige retninger. Videoene er filmet med spesielle, sammensatte kameraer som filmer i alle retninger på en gang. Ikke så ulikt det man kjenner fra Googles Street View-biler, men med video i stedet for stillbilder.

Pre-lansering

Slike videoer er i og for seg ikke noe nytt. Blant annet har vårt søsternettsted, Teknisk Ukeblad, utgitt en slik 360-video fra en taubane på Svalbard. Men støtte fra YouTube vil utvilsomt bidra til økt oppmerksomhet og interesse for denne typen videoer.

YouTubes løsning er foreløpig ganske begrenset. Blant annet fungerer den foreløpig kun i Chrome og i YouTube-appen for Android. I Chrome kan brukerne snu og vende på bildet ved hjelp av mus eller tastene WASD. I Android-appen styres retningen i videoen av hvordan man holder smartmobilen eller nettbrettet.

Teknologien

Videoene kan lages på flere ulike måter. Foreløpig er det fire ulike kameraer som er direkte kompatible med YouTube. De er listet på denne siden. Mer informasjon om videoformatet som benyttes, finnes her. Det består blant annet av visse metadata som må settes inn ved å bruke et spesielt skript.

Giroptic 360cam
Bilde: Giroptic
 

En liten demosamling med slike 360-graders videoer finnes her. Blant de utvalgte videoene er det én som norske Making View har bidratt med. Selskapet tilbyr flere slike videoer i denne YouTube-kanalen. I et intervju med TU i dag, forteller daglig leder i Making View, Are Søby Vindfallet, om massiv interesse og nærmere 800 000 visninger av videoen om YouTube hadde valgt ut i løpet av helgen. Videoen kan også sees øverst i saken. Husk å skru opp oppløsningen dersom bildet virker kornete.