Nadella: Vi slutter ikke med mobil

Men vi har en ny tilnærming, sier toppsjefen.

Nadella: Vi slutter ikke med mobil
Microsoft trekker seg ikke ut av mobilmarkedet, men de skal ha en ny tilnærming, sier Satya Nadella. Bilde: (c) Microsoft/Handout/Corbis/All Over Press

Forrige uke ble det kjent at Microsoft reduserer sin mobilsatsning betydelig, først og fremst ved å si opp nesten 8000 ansatte som jobber med utvikling av Lumia-smartmobiler.

Det førte naturligvis til spekulasjoner om at Microsoft er i ferd med å gi opp mobilmarkedet og Windows Phone. Først og fremst var det imidlertid snakk om at man vil redusere antallet lanseringer av nye modeller til et fåtall i året, i noen utvalgte segmenter, og kanskje i færre markeder.

Les mer: Microsoft sier opp 7.800.

Nå har nettstedet Zdnet publisert et lengre intervju med Satya Nadella, der flere av spekulasjonene blir tatt opp.

Vil være tilstede overalt

Nadella avviser ganske direkte at Microsoft er i ferd med å forlate mobilmarkedet, og forteller at Microsofts mål er å være tilstede på alle mobile enheter på et eller annet vis. Det betyr ikke nødvendigvis mobile operativsystemer, som Windows Phone (eller Windows 10 Mobile, som den nye versjonen skal hete), men applikasjonene deres som Skype, Outlook, Sunrise og lignende – og disse applikasjonene knytter seg alle til Microsofts tjenester, enten det er Office 365 eller andre typer nettsky-løsninger.

Nadella vil at man skal tenke på operativsystemer bredere enn den gamle definisjonen, og på denne måten sørge for at Microsoft befinner seg på alle enheter.

En feil han innrømmer Microsoft har tidligere gjort var å tenke på pc som senteret for all teknologi for all fremtid, mens det nå er en enhet med en sekstommers skjerm som har denne rollen. Nadella vil imidlertid sørge for at de ikke tror at mobile enheter vil være like sentrale i fremtiden – tider forandrer seg.

For å presisere, det er snakk om å ikke forandre visjon og strategi, men forandre tilnærmingen, sier Nadella. Dermed blir det ikke lenger å lansere en telefon hver dag, men fokusere på få enheter som viser hvor unike Microsoft kan være. Det skal være en helhetlig strategi.

Microsoft-sjefen vil derfor gjerne at vi ser på Windows på mobil som bare en liten del av denne helheten, enten det er smartmobiler, pcer, brett, Xbox eller HoloLens. Man skal kunne sømløst bevege seg gjennom alle disse.

De kommende mobile enhetene med Windows skal dermed fungere som Surface har gjort – de skal vise hva plattformen er god for. Og hvis ingen tredjeparter vil lage mobiler med Windows, vil Microsoft fortsatt sørge for å lage dem selv.

Nokia: Vi utelukker ikke nye mobiler.

Den enhetlige strategien skal også tiltrekke seg flere utviklere. Windows 10 skal være gratis for de fleste, og det skal dermed lønne seg for utviklere å være tilstede i hele økosystemet. Selv om man vil utvikle for HoloLens eller for Xbox, vil man fortsatt ha anledning til å utvikle for mobil i samme slengen, mener Nadella.

Når det gjelder HoloLens presiserer Microsoft-sjefen også at det er et svært viktig element av økosystemet, og at brillene faktisk er mer rettet mot bedrifter og profesjonelle brukere enn spillere, i alle fall i første omgang. Interessen fra sykehus, fra butikker og lignende skal være betydelig, og det er noe selskapet kommer til å følge opp.