Napster dropper MP3

Napster skal utvikle sitt eget, proprietære lydformat kalt .nap, som vil inneholde nok rettighetsstyring til å holde plateselskapene unna.

Den omstridte og skadeskutte musikktjenesten Napster skal droppe mp3-formatet og bruke et eget komprimeringssystem der lydfilene får endelsen .nap.

Ifølge nyhetstjenesten The Register har Napster gjort en avtale med PlayMedia Systems, som skal utvikle -nap-formatet. PlayMedia skal jobbe med kryptering og avspillingsdelen, mens Bertelsmann skal sørge for rettighetsstyringen. PlayMedia står ellers bak både WinAmp og MacAmp i tillegg til en rekke andre musikkteknologiske tjenester på nettet - blant dem den mp3-teknologien som ligger i bunn for dagens versjon av Napster.

Napsters nye forretningsmodell skal dermed sikres så piratene ikke kan bytte vilt mellom seg uten å betale, forhåpentligvis uten å ødelegge den enkelheten og fleksibiliteten som Napster-teknologien representerer. Uansett vil det være nødvendig for selskapet å overbevise plateselskapene og musikkbransjen om at Napster fra nå av vil være snill gutt.

Selskapet skal deles i to, med en halvdel som skal jobbe opp mot de mindre plateselskapene, som alle skal publisere i -nap-formatet, mens den andre halvdelen jobber med storsatsingen MusicNet som skal bruke RealNetworks´ format.

Til toppen