JUSS OG SAMFUNN

Napster krever adgang til plateselskapenes arkiver

Napsters største hindring er om plateselskapene fortsetter å holde dem unna sine kataloger. Nå krever Napster-sjef Konrad Hilbers full adgang.

10. jan. 2002 - 08:19

Napster-sjef Konrad Hilbers krever nå at USAs myndigheter sørger for å gi tjenesten adgang til sine artistkataloger. Til de fremmøtte på Future of Music Policy Summit i Washington DC denne uken, sa Hilbers at kongressen burde vurdere å etablere en obligatorisk pris per låt, som selskaper av Napsters type kunne betale selskapene.

- Hvis ikke rettighetshavere og nye, uavhengige distributører kan bli enige om lisensieringen på kort sikt, har kongressen få andre valg enn å vurdere obligatorisk lisensiering av lydinnspillinger, mener han, ifølge BBC Online.


Slike standardavgifter brukes av radiostasjoner for å kompensere komponister, mens plateselskapene gjerne er mot det denne løsningen da de foretrekker å forhandle frem individuelle avtaler, skriver BBC.


Napster har vært ute av sirkulasjon siden i fjor, da rettssaker og søksmål tvang den mildt sagt populære tjenesten av nettet. I mellomtiden har plateselskapene etablert sine egne initiativer, kalt pressplay og MusicNet.

Slik det er nå, må distributører som Napster og Listen.com basere seg på individuelle lisensavtaler for å få adgang til plateselskapenes kataloger.

Napster slapp nylig endel detaljer om hvordan den nye utgaven av tjenesten vil fungere, men har ikke satt noen dato for lansering.

Brukerne får ikke muligheten til å overføre låtene, i hvert fall ikk de i NAP-format, til MP3-spillere og lignende, og rettighetshavere som vil ha betaling skal definitivt få det, i denne nye utgaven.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.