Napster nærmer seg musikkavtale

Musikktorget Napster kan være i nærheten av en plateselskapsavtale som kan gi enorme mengder musikk på tjenesten. Men ikke gratis...

Musikktorget Napster kan være i nærheten av en plateselskapsavtale som kan gi enorme mengder musikk på tjenesten. Men ikke gratis...

Etter det New York Times erfarer skal den omstridte musikkbytte-tjenesten Napster

være i nærheten av en avtale om å få legge ut musikk fra tre av de fem store plateselskapene.

Betal-versjonen av Napster ble nylig lansert i betaversjon, og avisens kilder hevder det er få hindre igjen før lisensiert musikk fra Warner Music, Bertelsmanns BMG

og EMI Group kan sendes lovlig ut på nettverket.

Nøyaktige vilkår for den påståtte avtalen er ikke kjent, men et klarsignal fra de tre ville vært Napsters største skritt på veien til å bli en profitabel forretning for eierne - blant dem Bertelsmann.

Avtalen vil likevel ikke sette en stopper for rettens pålegg om å stoppe rettighetsbeskyttet musikk, og de tre selskapene trenger ikke etterleve avtalen hvis Napster viser seg å være for usikkert.

Musikkbransjen jobber stadig for å få på plass løsninger som gjør det mulig å distribuere musikk over nettet uten å risikere alt for mye piratkopiering. New York Times´ kilder hevder Napster-avtalen skal gå ut på å lisensiere musikk fra MusicNet,

som er et samarbeidsprosjekt mellom de tre selskapene og RealNetworks.

MusicNet bruker RealNetworks´ teknologi for rettighetsstyring, og det kan bli svært interessant for nettstedet dersom 70 millioner Napster-brukere begynner å like teknologien.

Det er det tvilsomt om konkurrenten Duet vil like dette mer enn passe. Duet er et samarbeid mellom de to siste stor-selskapene, Sony og Vivendi Universal.

Om Napster avtaler noe med MusicNet, så vil det føre til at sistnevnte får såpass mye markedsmakt at de kanskje klarer å overtale Duet til å bli med på Musicnet-samarbeidet.

Uansett kan Napster havne i den merkelige situasjon at de er i samtaler med én del av plateselskapet, samtidig som det samme selskapets advokater prøver å stenge tjenesten.

Til toppen