Napster og Aimster får gjennomgå

Det går i motbakke for Napster. Selskapet må slite med japansk rettssak, stengte servere og negative spådommer, og nå har konkurrenten Aimster fått den tvilsomme ære av å bli saksøkt.

Det går i motbakke for Napster. Selskapet må slite med japansk rettssak, stengte servere og negative spådommer, og nå har konkurrenten Aimster fått den tvilsomme ære av å bli saksøkt.

Denne uken ser ut til å bli en av de svartere i historien om den revolusjonerende og omstridte musikktjenesten Napster. Selskapets servere ble tatt ned for oppgradering nylig, for selskapet forbereder seg på å lansere en kommersiell, lovlig versjon av tjenesten senere. Like før begynte gamle versjoner av Napster-programmet å "gå ut av dato", slik at brukerne skulle tvinges til å bruke den siste versjonen, som benytter digital fingeravtrykksteknologi for å identifisere musikkfiler.
Ifølge analyseselskapet WebNoize sank antallet delte musikkfiler per bruker til bare to, mens det i februar i år var oppe i 220. Dermed kan det bli vanskelig for tjenesten å reise seg igjen etter sommeren, konkluderer analytikerne. Samtidig har japanske plateselskapers interesseorganisasjon RIAJ, Recording Industry Association of Japan, soloppgang-landets motstykke til Napster-fiende nummer én RIAA, saksøkt Napster for å få dem til å blokkere 3.000 låter som hevdes å tilhøre seks av RIAJs plateselskaper. Mye motgang på én gang, med andre ord.


Samtidig meldes det at en annen aktør har blitt dratt inn i rettssalen. Igjen. Aimster er et program som lar brukerne bytte alle slags filer, ved hjelp av beskjedsystemet AOL Instant Messenger. Tidligere i vår kom plateselskapene med sine trusler overfor selskapet.

- Aimster er akkurat det samme som Napster. Under den nye pynten ligger den samme tjenesten som Napster tilbyr, uttalte en RIAA-representant til MTV i sakens anledning. En Aimster-representant uttalte til samme organ at applikasjonen var utviklet for å la små bedrifter opprette private nettverk og utveksle filer i jobbsammenheng.

Aimster kan brukes til å snuse i andre brukeres harddisker, men kan også hente filer fra Napster og Gnutella.


Det argumentet synes det ikke som Motion Picture Association of America har hørt. Eller brydd seg så mye om. Nå er det deres tur til å saksøke, på vegne av syv av sine medlemmer, skriver WebNoize. Det hevdes at Aimster-nettverket har gjort det mulig for pirater å få hendene sine på filmer som "The Mummy Returns" og "A knight´s Tale".


Filmstudioene vil sette en stopper for dette, og søker erstatninger på opptil 1,35 millioner kroner per film.

Til toppen