Napsterklone med Mojo-valuta

Et nytt selskap skal prøve å ta markedet fra Napster, Gnutella og de andre ved å tilby både relativ anonymitet og betalingsløsningen Mojo. I tillegg vil de ha med seg medieindustrien.

Konkurransen i markedet for enkel filutveksling på nettet spisser seg til.

Etter at Napster fikk bråk før helgen kom resten av banden løpende for å snappe en bit av kaken.

Folk kom også løpende til dem, og hjemmesidene til flere av selskapene ble blokkert av all trafikken som oppsto da folk ble redde for å komme til stengt Napster-dør.

Ett av problemene for Napster er at de hittil ikke har klart å finne en måte å tjene penger på sine 20 millioner brukere.

Vips lanseres MojoNation, som har tenkt å lage et tilsvarende system der folk bytter filer over desentraliserte nettverk, bare at MojoNation skal tilby brukerne både å tjene og bruke selskapets valuta Mojo underveis.

I tillegg skal overføringsteknologien gi brukerne muligheter for å skjule sin egen identitet til en viss grad, skriver Wired News.

Mojo har et system for såkalt mikrobetaling, hvor en vare kan koste ned i en tusendel av ett øre. Tanken er at brukerne skal utveksle filer med avtalte priser, noe som vel kan tenkes å tiltrekke seg film- og plateindustriens vrede hvis folk kjøper og selger piratvarer gjennom tjenesten.

Selskapet holder egne tjenerdatamaskiner, men har ingen indeksering av innhold slik at det blir umulig for de ansatte å fjerne datafiler om de skulle bli bedt om det.

Selskapet sier de vil samarbeide med både film- og musikkindustrien om å tilrettelegge for betalt nedlasting av forskjellig innhold, og med tanke på bransjens aggressive holdning til piratvirksomhet er nok det lurest.

Selskapet bak MojoNation lanserte en betaversjon av programmet på hackerkongressen Def Con i Las Vegas denne helgen, og programmet er også tilgjengelig på hjemmesiden.

Teknologien er ikke helt klar ennå, men selskapet forventer å kunne kombinere brukervennligheten og søkemulighetene i Napster og Gnutella med det distribuerte tjenernettverket til tjenesten Freenet, hvilket betyr at filer som blir lastet opp ligger igjen på nettverket når brukeren logger seg av.

For å tjene Mojo-valuta kan brukerne selge både ubrukt båndbredde og ekstra harddiskplass, eller de kan lage egne tjenester som folk vil betale for.

MojoNation er for øyeblikket kun tilgjengelig i Windows 98- og Linux-versjon, men kildekoden ligger på SourceForge.

Til toppen