En av disse er MusicCity Networks, som i likhet med Napster nå har fått platebransjen og Hollywood etter seg, skriver CNet.
Direct Connect - filmselskapenes nye skrekk
Napster-konkurrent spurter avgårde
Ny ICQ lar deg dele filer med venner
Platebransjen vurderer å økse Napster.no
Nå skal borgerrettighetsgruppen Electronic Frontier Foundation hjelpe til å bygge opp forsvaret til MusicCity. EFF har tidligere involvert seg i saken til Jon Johansen, som fikk filmbransjen etter seg. Ellers har organisasjonen kjempet mange kamper for ytringsfrihet og andre tradisjonelle borgerrettigheter på og omkring Internett.
Filmstudioer og platebransjen har gått etter fildelingsnettverkene MusicCity, Grokster og Kazaa med beskyldninger om brudd på kopiretten, mens EFF mener saken handler om at underholdningsindustrien prøver å stenge en teknologi som har mange andre bruksområder - noe USAs høyesterett har stoppet før.
Mens Napster drev egne indekseringsservere, er de nye nettverkene totalt distribuerte, og det er ikke så enkelt å vite hva retten vil si om saken. Det er ingen hemmelighet at de nye nettverkene benyttes til å utveksle massive mengder piratkopiert materiale, men spørsmålet er om programvareleverandøren kan holdes ansvarlig for det, som CNet skriver.
En av advokatene MusicCity har hanket inn, har erfaring fra lignende saker. Andrew Bridges forsvarte i sin tid den originale Rio MP3-spilleren mot plateindustrien. Recording Industry Association of America mente Rio brøt copyrightloven, men Bridges vant saken - og idag er MP3-spillerne å finne i mange lommer.
MusicCity kjører annonser på klienten sin, og tjener dermed penger på bruken av programvaren. Bridges sammenligner dette med Operas gratis nettleser som også har annonser. Opera har så langt sluppet å bli holdt ansvarlig for hva folk ser på, og dette burde gjelde andre også, mener han.