JUSS OG SAMFUNN

Når revolusjonen ikke kommer

Vi ble lovet en revolusjonerende dings fra Apple. Nettmediene spekulerte og spredte ukritisk rykter som gjorde at vi trodde på det. Dermed ble de fleste skuffet over det som egentlig er noe veldig tøft.

24. okt. 2001 - 11:46

I forrige uke gikk Apple ut og lovet å vise frem "a breakthrough digital device", og med et hemmelighetsfullt glimt i øyet kunne de opplyse at "det er ikke en Mac..."

Dermed startet eksplosjonen av spekulasjoner omkring dingsen - noe som er helt naturlig siden Apple har tradisjon for å vise frem dingser som tar pusten fra folk. Helt fra de dro den første Apple PowerBook 100 ut av en printerskuff på en en scene for 10 år siden, til iMac og iBook og Cube, har folket, og spesielt fansen, blitt vant til å glede seg til Steve Jobs rusler opp på podiet.

Mange journalister, både selvutnevnte og profesjonelle, har tilbragt de siste dagene med å spekulere i hva slags dings det kunne være snakk om. Noen gikk så langt som å viderebringe ubekreftede rykter som i ettertid har vist seg å være totalt grunnløse og sannsynligvis for en stor del rent oppkok for å skaffe seg trafikk.

Det har vært snakk om en super-PDA med både OS X, AirPort trådløs-tilkobling, Newton-funksjonalitet (Apples elskede, men avdøde PDA-prosjekt), og nettstedet www.spymac.com hevdet til og med at de hadde et bilde av dingsen, som skulle hete iWalk, liksom.

iWalk skulle ha trykkfølsom fargeskjerm, opp til 256 MB RAM og alt mulig annet snadder. Som viste seg å være bare sladder. Dermed ble forventningene skrudd i været, og sladdersprederne hadde ikke annet valg enn å stille seg kritiske da enheten, kalt iPod, ble lansert tirsdag kveld norsk tid.

Riktignok er ikke iPod revolusjonerende, akkurat. Om den hadde hatt 40 GB harddisk, USB i tillegg til FireWire og Windows-støtte til denne prisen, ville den satt verden i brann. Det har den ikke. Det er ikke Apples feil at ukritiske ryktespredere skrur forventningene i været, men selskapet passer seg nok for å komme med fullt så obskure meldinger neste gang de har noe i ermet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.