Når veggen blir en flatskjerm

Ny teknologi skal gjøre det mulig å male LCD-skjermer på all slags materialer - fra vegger og gardiner til klær og tekstiler. Og mobiltelefonene kan bli enda mindre.

Fremtidens hjem vil kunne endre fargen på tapetet fra kremfarget til kornblomst-blå med et knappetrykk, mener Dirk Broer. Hans forskerteam har utviklet LCD-skjermer som kan males på materialer.

Hittil har de klart å få teknologien til å virke på glassplater og plast, men de har planer om å teste det på mykere materialer som tøy om ikke lenge, skriver Nature.

Dagens LCD-skjermer i mobiltelefoner, bærbare PC-er, klokker og lignende er bygd med sandwich-struktur, der LCD-krystallene plasseres mellom glassplater. Prosessen er tidkrevende, kostbar, og begrenser størrelsen på skjermene til én kvadratmeter.

Broer og gjengen ved Eindhoven University of Technology og Philips Research Labs i Nederland, har designet en såkalt åpen sandwich-løsning for LCD-krystallene, det vil se at krystallene males på én flate heller enn å klemmes mellom to.

Resultatet kan bli mindre og lettere mobiltelefoner, billigere lommemaskiner og bærbare PC-er, gigantiske TV-skjermer, sammenrullbare 21-tommere eller hva en nå måtte ønske seg av skjermer.

For en mer teknisk forklaring av den nye LCD-teknologien, sjekk artikkelen i Nature (åpner i nytt vindu).

Til toppen