Narko-bilister avsløres av lomme-PC

Et forsøksprosjekt i Sverige skal hjelpe politiet med å avsløre dopede bilister. En lomme-PC måler reaksjonsevnen din, og hvis du er for treig...

'Polisens' siste våpen i kampen mot påvirkede bilister er en liten lomme-datamaskin på størrelse med en Palm eller annen PDA. Denne lille dingsen skal måle bilistenes reaksjonsevne, og ideelt sett avsløre bilister som kjører i narkorus, skriver Tidningarnas Telegrambyrå om igjen er sitert i Dagens IT.

Maskinen, med skjerm og knapper, får plass i uniformslommen, og det svenske trafikkpolitiet kan derfor lettere utføre kontroller hvor som helst, når som helst.

- Målet er å kunne forbedre mulighetene for at politiet kan oppdage og ta folk som er narkotikapåvirket i trafikken, og dermed øke trafikksikkerheten, sier Lennart Högman, forsker innen psykologi ved universitetet i Stockholm.

Han er en av lederne for prosjektet, som har pågått i et års tid.

Testen tar seks minutter, og går ut på at bilisten skal trykke på en knapp så snart et kryss dukker opp på skjermen. Maskinen skal hjelpe politiet å sortere ut de som har for trege reaksjoner.

(Reaksjonstiden) er forskjellig fra preparat til preparat, sier Högman, som understreker at maskinen ikke kan avgjøre hvilket narkotisk stoff en eventuelt påvirket bilist har pakket i seg. Det man derimot kan få, er en oppfatning om graden av påvirkning, slik at man kan sortere ut folk som har reaksjonstid over ett sekund, uavhengig om det er valium eller søvnmangel, formodentlig.

Prosjektet drives av universitetet i Stockholm i samarbeid med Martin Ingvar, professor ved avdelingen for klinisk neurologi ved det Karolinske instituttet i Stockholm.

En av fordelene ved prosjektet, skriver TT, er at det ikke behøves noen form for trening for å bruke apparatet. Prosjektet er fortsatt på forsøksstadiet.

Til toppen