BEDRIFTSTEKNOLOGI

NEC skal vinne tilbake superdatatronen

NEC klargjør nå det som allerede i desember kan bli verdens kraftigste datamaskin.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. okt. 2004 - 10:09

Fram til for en måned siden, var verdens kraftigste datamaskin NECs Earth Simulator. Så kom IBM med selskapets Blue Gene/L-maskin og vippe NEC ned fra tronen.

Nå planlegger NEC nok en gang i innta tronen med maskinen SX-8, en vektorbasert superdatamaskin som skal bli tilgjengelig i desember. NEC skal ha estimert at maksimalytelse vil være 65 teraflops. Selv om det bare er snakk om et estimat, er NEC rimelig sikre på at maskinen vil bli rekordrask.

Hvor høy vedvarende ytelse maskinen vil ha, er ikke oppgitt. IBMs Blue Gene/L-maskin har en vedvarende ytelse på 36,01 teraflops, mens tallet for Earth Simulator er 35,86 teraflops.

Faktisk vil det komme tre versjoner av SX-8, to modeller, SX-8/A og SX-8/B, bestående av én node og én modell, SX-8/M, bestående av mellom to og 512 noder. Det er den fullt utstyrte versjonen av den sistnevnte modellen NEC mener vil kunne gjeninnta superdatamaskintronen for selskapet. Hver node kan utstyres med inntil åtte prosessorer og hele maskinen kan utstyres med inntil 64 TB med minne. Den maksimale overføringshastigheten mellom prosessor og minne er oppgitt til 262 TB/s.

Hver av vektorprosessorene, med vektor- og skalare enheter, er ifølge NEC integrert inn i en enkel brikke ved å ta imot 90 nanometers kobberforbindelser. Instruksjonsrørene i den sentrale vektorenheten opererer med en klokkehastighet på 2 GHz.

NEC håper å kunne selge mer enn 700 SX-8-maskiner de kommende tre årene. Maskinen arkitektur skal være spesielt egnet for analyse av store datamengder, slik beregning av værvarsler, miljøsimulerings og krasjanalyser av biler.

Men ifølge Techworld er det usannsynlig at SX-8 vil forbli lenge på superdatamaskintronen, hvis den først når opp. IBM skal tidlig neste år levere et system til Lawrence Livermore National Laboratory som er basert på Blue Gene/L, men som skal ha en maksimal ytelse på 360 teraflops.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.