BRIKKEPRODUKSJON

Nederland skjerper kontrollen med investeringer i «sensitiv teknologi»

En ny nederlandsk lov gir myndighetene makt til å vurdere utenlandske investeringer i teknologisektoren og stanse oppkjøp med henvisning til nasjonal sikkerhet.

Nederlandske ASML omtales som en verdensledende leverandør utstyr til nanolitografi, som blant annet brukes i produksjon av avanserte mikrobrikker. Bildet er fra en rentrom  ved selskapets anlegg i Veldhoven i Nederland.
Nederlandske ASML omtales som en verdensledende leverandør utstyr til nanolitografi, som blant annet brukes i produksjon av avanserte mikrobrikker. Bildet er fra en rentrom ved selskapets anlegg i Veldhoven i Nederland. Foto: Ben Winters, Renee d'Hooge/ASML
1. juni 2023 - 07:22

Landets økonomiminister Micky Adriaansens skal lede kontoret som skal vurdere investeringene. Hun opplyser at hun også har åpnet en nettportal der nederlandske selskaper kan se hvilke utenlandske firmaer de trygt kan gjøre forretninger med, og hvor det er lovlig å eksportere det som omtales som «sensitiv» teknologi.

USA har presset på for å få Nederland til å innføre slike eksportrestriksjoner. En hovedårsak er det nederlandske selskapet ASML, som er verdensledende innen såkalt nanolitografi. Maskinene er sentrale i produksjonen av de mest avanserte databrikkene, og USA vil hindre at denne teknologien havner i for eksempel Kina.

– Overtakelser, fusjoner og andre former for investeringer blir stadig oftere tatt i bruk av stater som vil oppnå geopolitiske mål, heter det i en uttalelse fra den nederlandske regjeringen.

– Vi har blitt enige om at nederlandske forretningsinteresser og nasjonale sikkerhet skal beskyttes bedre, står det videre.

I dag er det Taiwan og Sør-Korea som står for nesten all produksjon av de mest avanserte databrikkene, og USA og EU har blitt hengende etter i utviklingen.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.